Reaktiot tiukentuneet: Media, poliisi ja poliitikot ovat lopettaneet turvapaikanhakijoiden hyssyttelyn

Vinkkimiesten korjaussarja: Vuoden 2015 topit ja flopit 7:11

MTV:n Huomenta Suomessa puhuttiin aamulla rikoksen ja politiikan vuoden huipuista. MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä, politiikan ja taloustoimituksen päällikkö Timo Haapala ja Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki pohtivat muun muassa poliitikkojen, median ja poliisin suhdetta turvapaikanhakijoihin ja heistä käytävään keskusteluun. 

Poliitikkojen reaktiot turvapaikanhakijoita kohtaan ovat tiukentuneet viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan mukaan poliitikkojen puheet ovat muuttuneet alkuajoista, jolloin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi luovuttaa kotinsa turvapaikanhakijoiden majoitukseen. 

– Etenkin viimeisen kuukauden aikana valtion johto ja hallitus ovat alkaneet puhua turvapaikanhakijoihin liittyvistä asioista selvää suomen kieltä, puhutaan siis realistisesta tilannekuvasta. Jos ei asiasta puhuta suomeksi, alla paisuu sellainen pommi, joka räjähtää silmille.

– Puheissa ovat olleet vallalla kaksi ääripäätä eli suvaitsevaiset ja sitten täysin maahanmuuttajavastaiset. Tuntuu, että mielipiteellisesti ahtaimmaksi on käynyt olla keskellä näiden kahden mielipidemaaston välissä, Haapala lataa. 

Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki huomauttaa, että myös tiedotusvälineet ovat olleet samassa veneessä.

– Aikaisemmin esimerkiksi tiedotusvälineillä oli sellainen linja, että jos tekijän etninen tausta ei mitenkään liity rikokseen, sitä ei myöskään kerrota. Nythän taustoja on alettu julkaista, koska on koettu, että nämä turvapaikanhakijat tekevät niin paljon epäiltyjä raiskauksia, että se on yhteiskunnallisen ilmiön takia kerrottava, Ristamäki sanoo. 

Haapalan mielestä asiat pitää kertoa rehellisesti, sillä muuten sosiaalinen media vie tiedotusvälineiden uskottavuuden 

– Sosiaalinen media painaa ohi ja syö median uskottavuuden kuten myös poliitikkojen. Aiheita ei voi sen jälkeen enää kiertää, Haapala painottaa. 

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä puolestaan muistuttaa, että turvapaikanhakijan status ei koskaan ole uutiskriteeri, mutta sitä ei lähdetä salaamaankaan. 

– Tärkein on tietenkin se itse rikos, mikä on tehty. Jos siihen liittyy, että tekijä on turvapaikanhakija tai ruotsalainen tai tavallinen suomalainen, niin se kerrotaan, Sipilä lisää. 

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtisen mielestä myös poliisi on aistinut räjähdysherkän tilanteen yhteiskunnassamme. 

– Sen tähden poliisi on myös itse muuttanut tiedotuslinjaansa eli he ovat aktiivisesti tiedottaneet tietoja rikoksen tekojöiden taustasta. Se on täysin oikea ratkaisu, koska sitten ei poliisinkaan pidä hyssytellä näissä asioissa. Meidän pitää saada tosiasiallinen kuva siitä, miten paljon näitä turvapaikanhakijoiden rikosepäilyjä on, Lehtinen sanoo. 

Lehtinen painottaa kuitenkin, että turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten määrä on Suomessa tehtävien rikosten määrään verrattuna hyvin pieni.

Politiikan vinkkimiehet: Onko eduskunnan ja poliisin arvovalta rapautunut? 9:08


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja