Reaganin salamurhan estänyt James Brady kuollut

Yhdysvaltain entisen presidentin Ronald Reaganin salamurhayrityksen estänyt James Brady on kuollut 73-vuotiaana. Asiasta kertoo CNN.

Brady toimi Reaganin lehdistösihteerinä keväällä 1981. Reagan oli poistumassa Yhdysvaltain pääkaupungin Washington D.C:n Hilton-hotellista 30. maaliskuuta, kun John Hinckley jr. -niminen mies ampui Reagania ja kolmea muuta miestä.

Reagan sai osuman rintakehäänsä ja käsivarteensa. Hänen keuhkonsa puhkesi ja hän kärsi vakavasta sisäisestä verenvuodosta, mutta selvisi vammoistaan sairaalassa.

Brady loukkaantui nelikosta vakavimmin. Hän sai osuman päähänsä ja useat amerikkalaismediat ehtivät jo julistaa miehen kuolleeksi. Brady kuitenkin toipui, mutta hän vietti loppuelämänsä halvautuneena pyörätuolissa.

Hinckley jr. todettiin syyttömäksi mielenterveyssyihin vedoten. Hänet passitettiin loppuiäkseen psykiatriseen hoitoon. Hinckley kertoi salamurhamotiivikseen yrityksen tehdä vaikutuksen näyttelijä Jodie Fosteriin.

Bradysta tuli salamurhayrityksen jälkeen yksi Yhdysvaltain aktiivisimmista aselakien tiukentamista vaativista henkilöistä. Kun aselakia tiukennettiin, laki nimettiin Bradyn mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja