Mainos

Rautavaaran lastensuojeluilmoituksen kohtalo selvisi

Aluehallintoviranomaisilla ei ole huomauttamista Rautavaaran tragedissa mukana olleen perheen lastensuojeluilmoituksen käsittelyssä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut Nurmeksen kunnalta kirjallisen selvityksen siitä, miten viranomaiset ovat käsitelleet poliisin perheestä tekemää lastensuojeluilmoitusta.

– Voin julkisuudessa kertoa vain sen, että lastensuojeluilmoituksen käsittely on ollut asianmukaista, toteaa peruspalvelut-yksikön päällikkö Kirsi Kaikko Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lastensuojeluilmoituksen asianmukainen käsittely:

Ilmoituksen käsittelyaika on 7 arkipäivää, jolloin mahdolliset jatkotoimet arvioidaan. Viranomaiset ovat yhteydessä kaikkiin osapuoliin.

Jos ilmoituksen perusteella tarvetta ilmenee, sosiaalityöntekijän on tehtävä selvitys lapsen tilanteesta kolmen kuukauden sisään asian vireille tulosta eli lastensuojelun toimenpiteistä.

Laki velvoitti poliisin tekemään lastensuojeluilmoituksen syyskuun alussa, kun perheen isä kutsui poliisipartion kotiin. Isä halusi poliisin paikalle rauhoittamaan voimakasta sanaharkkaa, jotta tämä pääsisi aamulla lähtemään töihin.

Kaikon mukaan nyt on selvitetty, että ilmoituksen käsittelyajassa tai siitä tehdyssä ratkaisussa ei ole huomauttamista.

– Sitä en voi paljastaa, oliko perhe lastensuojelun asiakas vai ei. En siis voi kertoa, arvioitiinko, että perhe tarvitsee ulkopuolista apua tai tukea. Tämä on salassapidettävää tietoa.

Aina selityksiä ei löydy

Kaikko kertoo pelänneensä Rautavaaran tapauksen jälkeen, että joku ottaisi siitä mallia.

– Pelkäsin, että joku toinenkin toimii samoin.

– Me etsimme selityksiä, mutta aina niitä ei löydy. Ihmisten mielenliikkeitä on vaikea tulkita.

Kaikon mukaan meidän pitäisi auttaa ja tukea toinen toistamme.

– Ratkaisevaa voi olla, jos naapurit tervehtivät toisiaan. Tällöin on helpompi lähestyä, jos ongelmia tulee. Se on usein pienestä kiinni.

Lastensuojelu kaikkien asia

Kaikko sanoo, että yhdellä lastensuojeluntyöntekijällä voi olla 50 lapsen tilanne selvitettettävänä.

– Työntekijän pitäisi tuntea lapsi ja hankkia lapsen luottamus, jotta hän voisi reagoida oikealla tavalla lapsen tilanteeseen.

–  Se on haastavaa, sillä työntekijät näkevät ja kuulevat asioita, joita tavalliset kansalaiset eivät kohtaa ikinä. Se turruttaa, jonka vuoksi tarvittaisiin palautusaikaa ja työnohjausta.

Kaikko muistuttaa, että lastensuojelun pitäisikin olla meidän kaikkien asia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja