Rautapitoiset ruoat himoliikkujalle – muista nämä!

Aktiivisesti liikkuvan on syytä pitää huoli siitä, että ruokavalio sisältää tarpeeksi rautaa. Raudanpuutteesta kärsivä ei nimittäin jaksa treenata täysillä.

Rauta on tärkeä ravintoaine liikuntaa harrastavalle, sillä raudanpuutos aiheuttaa sen, etteivät lihakset palaudu kunnolla treenin jälkeen. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan moni aktiivisesti liikkuva nainen kärsii raudanpuutteesta, joka puolestaan aiheuttaa lihasten kipeytymistä ja treenin jälkeistä väsymystä. Kun lihakset ovat väsyneet, ei kuntoilusta tule mitään. Lisää siis seuraavat rautapitoiset herkut ruokavalioosi, jos mielit liikkua parhaan kykysi mukaan.

Linssit

Linssit ovat monipuolisia – voit käyttää niitä ruoan lisukkseena tai valmistaa niistä herkullisen alkupalan. Raudan lisäksi ne ovat täynnä kuitua ja A-vitamiinia.

Valkoinen riisi

Yksi syy lisää rakastaa sushia: valkoisessa riisissä on rutkasti rautaa.

Naudanliha

Punaisessa lihassa on paljon rautaa, mutta myös paljon proteiinia.

Tarhapavut

Näissä pienissä pavuissa on paljon ravintoaineita. Raudan lisäksi ne sisältävät kuitua, C-vitamiinia sekä proteiinia.

Osterit

Ostereista ei aina löydy helmeä, mutta rautaa sitäkin enemmän. Niistä saat myös kalsiumia.

Tomaatit

Tomaatit voit kasvattaa itse ja niissä on raudan lisäksi paljon antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vanhentumiselta.

Kikherne

Raudan lisäksi kikherneissä on kuitua, joka voi auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolia.

Peruna

Yhdessä pienessä perunassa on 2,7 milligrammaa rautaa. Älä kuitenkaan pilaa sen hyviä puolia paistamalla perunoitasi rasvassa tai öljyssä.


Älä kuitenkaan liioittele raudan kanssa, sillä liika on liikaa. Suomessa raudan päiväsaannin ylärajaksi on määritelty 25 milligrammaa. Hiljattain tehdyssä amerikkalaistutkimuksessa huomattiin, että rauta voi suurissa määrin edistää Alzheimerin tautiin sairastumista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat