Rauli Virtanen: Nationalismi ja suvaitsemattomuus lisääntyvät

Kokemuksella: Rauli Virtanen 17:18

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen konkaritoimittaja Rauli Virtasen mukaan ääriytyminen ja nationalismi ovat lisääntyneet maailmassa.

– Ääriytyminen on jatkunut, nämä uskontojen väliset konfliktit ovat lisääntyneet – ja saamme niistä entistä enemmän tietoa tämän sosiaalisen median takia, pohti toimittaja Rauli Virtanen Studio55.fi-lähetyksessä.

Virtanen uskoo, ettei liian yleistävä katsantokanta kuitenkaan johda pitkälle.

– Emme voi pelkästään stereotypioida, että muslimit tekevät tätä ja kristityt tuota. Kristityt katkovat muslimien päitä Keski-Afrikan tasavallassa, ja olen nähnyt videokuvaa, jossa Burmassa, joka on buddhalainen maa, muslimeja poltetaan elävältä. Puhumattakaan Isiksen mestauksista, Virtanen sanoo.

– Sen lisäksi nationalismi lisääntyy, ja yleinen suvaitsemattomuus.  

Kaikissa maailman maissa matkustanut toimittaja sanoo kokemustensa herkistäneen häntä. 

– Mutta yritän pitää itseni samalla koossa ja varonut pahinta vihollista, joka on kyynistyminen.

– En tietenkään tekisi tätä eläkepäivillä, ellen uskoisi, että sillä on jotain vaikutusta. Olen myös koukussa kansainvälisten asioiden seurantaan. En pysty sulkemaan silmiäni, ja yritän antaa äänen ihmisille, joilla sitä ääntä ei ole, joita yleensä on Euroopan ulkopuolisilla alueilla.

Tuoreessa kirjassaan Reissukirja Virtanen kertoo omakohtaisia kokemuksiaan matkoiltaan. Kirjan tekoon innoitti ihmisten uteliaisuus ja kiinnostus toimittajan reissukokemuksia kohtaan. Virtanen kertoo kuudennen kirjansa olevan aiemmista tietokirjoista poikkeava, epäakateemisempi teos. 

– Katson, että olen jo riittävän vanha, että voi kertoa näistä seikkailuistani ja tehdä poikien seikkailukirjan ilman että se on leijumista, Virtanen naurahtaa. 

Mitä Rauli Virtanen kertoi reissuistaan? Onko sosiaalinen media on vaikuttanut kuvajournalismiin? Entä onko kokenut toimittaja joutunut pelkäämään henkensä edestä matkoillaan? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat