Ratikka-dokumentin Mikaela ei anna proteesin rajoittaa elämäänsä

Vakavassa raitiovaunuonnettomuudessa vasemman säärensä 11-vuotiaana menettänyt Mikaela Railo harrastaa juuri sellaista liikuntaa kuin hän haluaa. Mikaela on nyt 14-vuotias eikä hän koe, että eteen olisi tullut vielä sellaisia asioita, joita hän ei olisi voinut tehdä polven alapuolelta amputoidun jalan takia.

– Mulla on tosi hyvä tää proteesi. Mä olen tosi iloinen, että sillä pystyy tekemään tosi monia asioita, vaikka joskus se voi olla vähän vaikeampaa kuin, jos mulla olisi molemmat jalat. Silti mä vaan päätän tehdä ne.

Vaikka lääkärit, fysioterapeutit ja proteesimestarit ovat tehneet hienoa työtä Mikaelan liikuntakyvyn normalisoimiseksi, ratkaisevan tärkeää on ollut myös tytön oma, hieno asenne. Mikaela ei murehdi onnettomuutta ja ikäviä asioita vaan keskittyy hyviin juttuihin.

Mikaelan selviytymistarina kosketti katsojia

MTV3-kanavalla näytettiin tänään uusintana tv-dokumentti 45 minuuttia Special - Ratikkaa vahvempi tyttö. Kun dokumentti esitettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten, Mikaela sai paljon kiitosta rohkaisevasta esimerkistään. Hän näytti, miten erittäin vaikeatkin vastoinkäymiset voi voittaa oikealla asenteella..

Dokumentti kertoo Mikaelan ja hänen perheensä selviytymistarinan. Perheen elämä muuttui silmänräpäyksessä helmikuussa 2011, kun toinen tyttäristä jäi raitiovaunun alle ja loukkaantui hengenvaarallisesti. Edessä oli lukuisia leikkauksia ja pelkoa Mikaelan selviytymisestä. Hento voimistelijatyttö kuitenkin näytti hämmentävän sitkeytensä ja elämänhalunsa. Mikaela yllätti kaikki osallistumalla rytmisen voimistelun kilpailuun vain vuosi ja kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen. Tiettävästi kukaan muu ei ole osallistunut Suomessa vastaaviin kilpailuihin proteesin kanssa.

Innolla uusiin haasteisiin

Mikaela ei harrasta enää rytmistä voimistelua. Harrastus jäi, kun hän joutui pitämään siitä taukoa leikkauksen takia. Mikaelalta poistettiin onnettomuudessa katkennutta reisiluuta tukenut naula. Mikaela koki jääneensä leikkauksesta toipumisen aikana voimistelukavereistaan jälkeen eikä hän löytänyt enää intoa harjoitella rytmistä voimistelua.

Viime aikoina Mikaela on nauttinut liikunnasta tekemällä trampoliinilla erilaisia temppuja. Välillä Mikaela käy ratsastamassa ja kesällä hän kokeili itselleen ihan uutta lajia eli purjelautailua.

– Purjelautailu oli aika vaikeaa, mutta hauskaa. Ei se kuitenkaan taida olla ihan mun laji, Mikaela nauraa.

Tänä syksynä Mikaela aikoo ottaa vastaan taas uuden liikunnallisen haasteen ja kokeilla cheerleadingia.

– Mun tosi moni kaveri on kehottanut, että mä aloittaisin sen. Cheerleading on yhdistelmä tanssia ja akrobatiaa. Voimistelutaustasta on siinä paljon hyötyä, Mikaela kertoo innoissaan.

Raitiovaunut eivät enää pelota

Vaikka Mikaela muistaa hyvin parin vuoden takaiset karmeat hetket raitiovaunun alla, "ratikkaa vahvempi tyttö" ei pelkää enää raitiovaunuja.

– Aiemmin mä pelkäsin, mutta en enää. Niillä liikkuminen on jo ihan normaalia, Mikaela toteaa tyynesti.

Katso 45 minuuttia Special - Ratikkaa vahvempi tyttö

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja