Rasmuksen vaimon parantumaton syöpä oli "helppo" taloudellisesti, mutta raha-ahdinko koettelee yhä useampaa syöpäsairasta

Syöpää sairastavien talousahdinko yleistyy 8:56
Miksi toimeentulotuki on Rasmuksen mielestä huono vaihtoehto syöpäsairaille? Katso koko keskustelu videolta.

Syöpä ei ole vain terveydellinen vaan myös taloudellinen shokki. Yhä useampi hakee Syöpäsäätiöltä taloudellista apua ja myös myönnetyt rahasummat ovat kasvaneet. Uutisaamussa keskusteltiin syövän aiheuttamasta talousahdingosta.

Syöpädiagnoosi on tragedia sairastuneelle ja hänen läheisilleen. Samalla sairastuminen on taloudellinen shokki.

– Perheen tulot pienenevät, koska sairastunut joutuu jäämään pitkäksi aikaa pois töistä. Samalla myös menot kasvavat. Tyypillisesti tulee hoitopäivämaksuja, lääkemenot kasvavat ja joillekin tulee myös matkakuluja, Suomen Syöpäyhdistys ry:n pääsihteeri Sakari Karjalainen sanoi Uutisaamussa.

1500 euron vuosiomavastuu on etenkin pienituloisille iso summa. Tilannetta pahentaa, jos sairaus todetaan loppuvuodesta.

Parantumaton syöpä oli taloudellisesti "helppo"

Rasmus Kujalan edesmennyt vaimo Päivi menehtyi syöpään vuonna 2014, vain vuosi diagnoosin jälkeen.

– Meillä oli siinä mielessä helppo diagnoosi, että siinä ei ollut mahdollisuuksia selvitä.

Koska syöpää oli mahdotonta parantaa, oli työkyvyttömyys sairauden vääjäämätön lopputulos. Työkyvyttömyyseläke takasi pikkulapsiperheelle jatkuvat kuukausitulot. Pian diagnoosin jälkeen Päivi menetti kävelykykynsä ja Rasmuksen piti jäädä pois töitä hoitaakseen pariskunnan lasta. Näin hän pääsi omaishoidon piiriin.

– Mutta tilanteessa, jossa on vaikka 30 prosentin mahdollisuus selvitä ja sitten tietyllä tavalla mahdollisuus päästä työkykyiseksi, jolloin sä et ole työkyvyttömyyseläkkeen piirissä, sä tiput sinne toimeentulotukeen, Kujala sanoi haastattelussa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Vaikka syöpädiagnoosi pysäyttää, elämä jatkuu. Arki rullaa eteenpäin: laskut on maksettava ja ruokaa ostettava.

Rasmus muistaa, miten Päivi sai juhlalounaalla epileptisen kohtauksen. Paikalle hälytettiin ambulanssi. Kun vaimo tokeni, hänen mielessään oli ensimmäisenä erääntyvä lasku kerrossängystä. Hoitaja katsoi ihmeissään vieressä, kun pariskunta alkoi kriisin keskellä selvittelemään raha-asioita.

Avustukset eivät pyöri ilman lahjoituksia

Syöpäsäätiö jakaa avustuksia syöpään sairastuneille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana avustushakemuksien määrä on kymmenkertaistunut ja myös myönnetyt rahasummat ovat kasvaneet.

Ilmiötä selittää osin syövän yleistyminen, mutta myös ihmisten tulotaso.

– Kyllä se todennäköisemmin kertoo siitä, että on yhä enemmän ihmisiä, joiden talous on tiukalla, Karjalainen totesi.

Avustukset ovat melko pieniä, mutta esimerkiksi yksinhuoltajille, pikkulapsiperheille sekä perheille, joissa lapsi on sairastunut syöpään, pyritään myöntämään suurempia tukia.

Tukia ei kuitenkaan pystytä maksamaan ilman lahjoituksia. Syöpäsäätiön joulukeräykseen voi lahjoittaa rahaa osoitteessa syopasaatio.fi.

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Mikä on tappavin syöpä? Katso videolta lääkärin vastaus.

Lue myös:

    Uusimmat