Rapujuhlat
Rapukauden viralliset alkajaiset vietetään 21.7. Tosin tänä vuonna säät eivät ole suosineet sen enempää lomailijoita kuin rapujakaan, joten ravut ovat tulossa markkinoille huomattavasti normaalia myöhemmin.
Mutta hyvää kannattaa odottaa. Rapujuhlat ovat monelle merkki syksyn saapumisesta ja yltäkylläisen sadonkorjuuajan alkamisesta. Rapujuhlat on hyvä tapa rentoutua vielä kerran ennen syksyn haasteita ja tummuvia iltoja.
Rapujen keittäminen (6 annosta)
- n.8 l vettä
- 4 dl karkeaa suolaa
- 7 palaa palasokeria
- iso tillinippu
- n.60 kpl rapuja
Huuhdo ravut huolellisesti ja tarkista, että kaikki ovat eläviä. Heitä kuolleet pois.
Mittaa vesi kattilaan ja laita kiehumaan, lisää merisuola, puolet tillinipusta (leikkaa oksia hieman pienemmäksi) ja sokeripalat. Kun vesi kiehuu kunnolla lisää ravut yksitellen, vatsa edellä ja suurimmat ravut ensin (n. 20 rapua kerrallaan).
Laske keittoaika siitä hetkestä, kun liemi alkaa uudelleen kiehua. Keitä rapuja 8 - 12 min.
rapujen koosta riippuen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. Ota kypsät ravut pois liemestä ja jäähdytä. Keitä kaikki ravut. Poista tillinippu liemestä. Nosta kattila liedeltä esim. altaaseen ja valuta kylmää vettä kattilan ympärille, jotta liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen sekä loppu tillinipusta. Jäähdytä 8-10 asteiseksi. Laita rapujen päälle paino esim. kansi, niin että liemi peittää ravut.
Säilytä ravut liemessään kylmässä (4 -8 astetta) myös kuljetettaessa. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä.
Laita ravut tarjolle pyöreälle vadille kekomaisesti. Koristele tillin kukinnoilla ja halutessasi mustaherukanlehdillä.
Itse maustettu rapusnapsi (4 annosta)
- 1 plo maustamatonta viinaa
- rosmariinin oksa
- muutama katajanmarja
- Vaihtoehto 2:
- muutama tähtianis
- muutamia kokonaisia maustepippureita
Laita mausteet viinapulloon ja anna maustua päivä-kaksi jääkaapissa. Viilennä snapsi juotavaan kuntoon pakkasessa vasta sen jälkeen.
Rapukeitto (4 annosta)
- 1 kg rapuja
- 1 kpl porkkana
- 2 kpl punasipulia
- pätkä purjosipulia
- 1 kpl keltasipuli
- oliiviöljyä
- 4 kpl valkosipulin kynttä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 kpl laakerinlehteä
- 5-6 kpl valkopippuria
- timjamia
- 2-3 l vettä
- 3 dl kuivaa valkoviiniä
- suolaa
- 50-100 g voita (maun mukaan)
- 1 dl kermaa (vatkaa vaahdoksi)
Kuori ravut. Paahda kuoria uunissa 175 asteessa n. 25 minuuttia. Kuori ja pilko vihannekset reiluiksi paloiksi. Kuullota niitä oliiviöljyssä kattilassa kymmenisen minuuttia. Lisää rapujen kuoret, vesi, liemi ja valkoviini sekä mausteet. keitä hiljaa poreillen n. 45 minuuttia. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä kunnes liemestä on jäljellä noin kolmannes. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Siivilöi liemi vielä tarvittaessa sideharsoliinan läpi. Viimeistele keitto sekoittamalla siihen sauvasekoittimella voita ja kermavaahtoa. Kiehauta ja tarjoile.
Ruokala
Uusimmat
-
22:18
Itis julisti "maskipakon" – näistä syistä pakottaminen on kuitenkin mahdotonta niin kauppakeskuksessa kuin kaupoissakin
-
22:06
WHO:lta synkkiä uutisia: Koronavirusta ei kukisteta tämän vuoden aikana
-
22:02
Tommi Korpelan seuraava päärooli on kävelevä penis: Satiirinen lyhytelokuva ottaa kantaa dick pic -ilmiöön ja karnevalisoi sukupuolirooleja
-
21:49
Ottaako Puola toisena EU-maana käyttöön kiinalaisen koronarokotteen? Unkari aloitti jo viime viikolla
-
21:44
Yrittäjiltä tiukkaa palautetta viranomaisille: Jo riittää pandemiaheprea – ”Hyvin vaikea normaalin ihmisen ymmärtää”
-
21:29
Esapekka Lappi laittoi norjalaistähden uholle tylyn lopun – "Viikonlopun tavoite oli ajaa Andreasta pataan"
-
21:29
Oulun kaupunginsairaalassa koronatartuntojen rypäs – 45 tartuntaa, kolme saattohoitopotilasta kuollut
-
21:27
Toisen maailmansodan aikainen pommi räjäytettiin Englannissa – video osoittaa, miksi yli 2000 asukasta piti evakuoida kodeistaan ennen toimenpidettä
-
21:15
Huomasitko! MTV Uutisten lähetyksissä välähti tänään jotain uutta
-
21:10
Asiantuntijalta kovaa ryöpytystä Norjan suuntaan – "B-tason maa"
-
20:49
Henri Alénilta nasakka twiitti ravintola-alan tilasta – Kalle Palander lohkaisi heiton, joka räjäytti pankin: "Parasta Twitterissä vuosiin"
-
20:44
Kokeilu siirtää nuoret ja pitkäaikaistyöttömät te-toimistoilta kuntien vastuulle – ex-työministeri: "En ole kuullut kenenkään puolustavan nykysysteemiä"
-
20:43
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Jyväkyläläisestä koulusta kymmeniä karanteeniin – potilaiden määrä kasvoi sairaaloissa lähes 30:lla
-
20:43
Kookoolla kaasu pohjassa – nyt vahvistui hyökkäys
-
20:35
Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen hopeajuhlien kulisseissa tapahtui – huoltopäällikkö koki tutun kohtalon
-
20:30
Viron ilmaantuvuusluku pomppasi ensi kertaa yli tuhannen – koronarajoituksia kiristettiin tänään: "Läheskään kaikilla ei ole maskeja"
-
20:24
Pääministeri Marin Twitterissä: Valmiuslain pykälien käyttö selvitetään vielä kertaalleen
-
20:23
Pikkukaupungin virasto kuvasi jäähyväisvideota Connien eläkkeen kunniaksi – julkaisi vahingossa: "Ei todellakaan ollut tarkoitettu muiden nähtäväksi"
-
20:16
Ruotsin hiihtotähden outo tapa herättää huomiota MM-kisoissa: "Kehoni keino sanoa, että olen valmis"
-
20:04
Tallink nostanut kanteen Tallinnan satamaa vastaan – vaatii yli 15 miljoonan euron korvauksia liian korkeista satamamaksuista
-
Lataa lisää