Rapujuhlat

Rapukauden viralliset alkajaiset vietetään 21.7. Tosin tänä vuonna säät eivät ole suosineet sen enempää lomailijoita kuin rapujakaan, joten ravut ovat tulossa markkinoille huomattavasti normaalia myöhemmin.

Mutta hyvää kannattaa odottaa. Rapujuhlat ovat monelle merkki syksyn saapumisesta ja yltäkylläisen sadonkorjuuajan alkamisesta. Rapujuhlat on hyvä tapa rentoutua vielä kerran ennen syksyn haasteita ja tummuvia iltoja.

Rapujen keittäminen (6 annosta)

  • n.8 l vettä
  • 4 dl karkeaa suolaa
  • 7 palaa palasokeria
  • iso tillinippu
  • n.60 kpl rapuja

Huuhdo ravut huolellisesti ja tarkista, että kaikki ovat eläviä. Heitä kuolleet pois.

Mittaa vesi kattilaan ja laita kiehumaan, lisää merisuola, puolet tillinipusta (leikkaa oksia hieman pienemmäksi) ja sokeripalat. Kun vesi kiehuu kunnolla lisää ravut yksitellen, vatsa edellä ja suurimmat ravut ensin (n. 20 rapua kerrallaan).

Laske keittoaika siitä hetkestä, kun liemi alkaa uudelleen kiehua. Keitä rapuja 8 - 12 min.

rapujen koosta riippuen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. Ota kypsät ravut pois liemestä ja jäähdytä. Keitä kaikki ravut. Poista tillinippu liemestä. Nosta kattila liedeltä esim. altaaseen ja valuta kylmää vettä kattilan ympärille, jotta liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen sekä loppu tillinipusta. Jäähdytä 8-10 asteiseksi. Laita rapujen päälle paino esim. kansi, niin että liemi peittää ravut.

Säilytä ravut liemessään kylmässä (4 -8 astetta) myös kuljetettaessa. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä.

Laita ravut tarjolle pyöreälle vadille kekomaisesti. Koristele tillin kukinnoilla ja halutessasi mustaherukanlehdillä.

Itse maustettu rapusnapsi (4 annosta)

  • 1 plo maustamatonta viinaa
  • rosmariinin oksa
  • muutama katajanmarja
  • Vaihtoehto 2:
  • muutama tähtianis
  • muutamia kokonaisia maustepippureita

Laita mausteet viinapulloon ja anna maustua päivä-kaksi jääkaapissa. Viilennä snapsi juotavaan kuntoon pakkasessa vasta sen jälkeen.

Rapukeitto (4 annosta)

  • 1 kg rapuja
  • 1 kpl porkkana
  • 2 kpl punasipulia
  • pätkä purjosipulia
  • 1 kpl keltasipuli
  • oliiviöljyä
  • 4 kpl valkosipulin kynttä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 kpl laakerinlehteä
  • 5-6 kpl valkopippuria
  • timjamia
  • 2-3 l vettä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • suolaa
  • 50-100 g voita (maun mukaan)
  • 1 dl kermaa (vatkaa vaahdoksi)

Kuori ravut. Paahda kuoria uunissa 175 asteessa n. 25 minuuttia. Kuori ja pilko vihannekset reiluiksi paloiksi. Kuullota niitä oliiviöljyssä kattilassa kymmenisen minuuttia. Lisää rapujen kuoret, vesi, liemi ja valkoviini sekä mausteet. keitä hiljaa poreillen n. 45 minuuttia. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä kunnes liemestä on jäljellä noin kolmannes. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Siivilöi liemi vielä tarvittaessa sideharsoliinan läpi. Viimeistele keitto sekoittamalla siihen sauvasekoittimella voita ja kermavaahtoa. Kiehauta ja tarjoile.

Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat