Mainos

Rapsahtaako sakko pian 1 km/h:n ylinopeudesta? Moottori: Uusi laki voi madaltaa puuttumiskynnystä

Liikenne- ja viestintäministeriöllä työn alla olevalla uudella tieliikennelailla voi olla yllättävää vaikutusta myös sakotuskäytäntöihin, kertoo Autoliiton jäsenlehti Moottori.

Tällä hetkellä alle 7 km/h:n ylinopeuksista ei poliisin linjauksen mukaisesti jaeta kuin huomautuksia. Lakiluonnoksen perusteella poliisi voisi tulevaisuudessa kuitenkin sakottaa jo 1 km/h:n ylinopeudesta. Enintään 5 km/h:n ylinopeudesta rapsahtaisi 70 euron maksu ja päiväsakoille mentäisiin vasta yli 30 km/h:n ylinopeudesta. 

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen pitää uusia pykäliä rahastuksena.

– Jos jatkossa alettaisiin sakottaa näin pienistä ylinopeuksista, kiinnijääneiden määrä erityisesti automaattisessa nopeusvalvonnassa kasvaisi hurjasti. Samalla valtio saisi entistä enemmän sakkotuloja, mikä on ollut koko ajan sen tavoitteenakin, Nieminen kertoo.

– Ilman virhemarginaalia autoilijalta vaatii melkoista keskittymistä pysyä sallitussa nopeudessa, kun rajoitus vaihtuu alemmaksi.

Tälläkin hetkellä 1 km/h:n ylinopeudesta sakottaminen on teoriassa mahdollista, mutta poliisi on itse määritellyt puuttumiskynnyksen korkeammaksi.

– Suomessa ylinopeuksiin puuttumiskynnys ja toisaalta myös seuraamus ovat olleet korkeat. Tässä mentäisiin lähemmäs yleiseurooppalaista käytäntöä, eli molemmat olisivat matalampia, poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen kertoo Moottorille.

Uutta tieliikennelakia käsitellään eduskunnassa ensi syksynä. Ehdotuksesta annettuja lausuntoja tarkistetaan parhaillaan ja on mahdollista, jopa todennäköistä, että ehdotukseen tehdään vielä muutoksia.

***

23:51

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja