Ranskassa kuohuu: Onko näiden Daavidin tähti -graffitien takana Venäjän propagandaverkosto?

Viimeisen kymmenen päivän aikana Pariisiin ja sen esikaupunkeihin on ilmestynyt noin 250 sinistä Daavidin tähteä, jotka muistuttavat Israelin lipun tähtiä.

Poliitikot ovat pitäneet graffiteja antisemitistisinä, sillä natsi-Saksassa juutalaisten koteja merkattiin Daavidin tähdellä. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että Pariisiin ilmestyneet Daavidin tähdet on maalattu satunnaisesti eri rakennuksiin, eikä rakennusten valinnoissa ole välttämättä juutalaisyhteyttä.

Taustalla Venäjän kampanja?

Ranskan poliisi ja tiedustelupalvelut ovat ottaneet kiinni ja kuulustelleet kahta Moldovan kansalaista tapaukseen liittyen. Poliisi epäilee, että tekojen taustalla olisi Venäjän disinformaatiokampanja. 

Syyttäjänviraston keskiviikkona antaman lausunnon mukaan graffitit olivat kahden eri parivaljakon tekemiä kahtena eri yönä lokakuun lopulla. Poliisin puhelinseurannassa selvisi, että molemmat parivaljakot ottivat tilauksia samalta henkilöltä.

Le Monde -sanomalehden mukaan graffitioperaatio liittyy pitkään toimineeseen venäläiseen propagandaverkostoon, joka tunnetaan nimellä Doppelgänger. 

Kesäkuussa Le Monde kirjoitti useamman artikkelin Doppelgängeristä, jonka se sanoi käyttävän tietokonebotteja sosiaalisen mediassa disinformaatiokampanjoissaan. Tuolloin päätarkoituksena oli horjuttaa uskoa länsimaiden Ukrainaa koskevaan politiikkaan.

Tarkoitus hämmentää

Le Monden mukaan molempien Daavidin tähden graffiteja tehneiden parivaljakoiden mukana oli valokuvaaja, jonka tehtävänä oli laittaa kuvat heti nettiin. Lehden mukaan kuvat ilmestyivät ensin vain Doppelgänger-verkostoon liitetyillä tileillä.

Toinen parivaljakoista odottaa parhaillaan karkotusta. Toinen pari poistui maasta ennen kuin heidät voitiin pidättää.

BBC:n mukaan operaation tarkoituksena on todennäköisesti ollut hämmennyksen ja ahdistuksen kylväminen. Se, että symboli saattoi olla joko Israel-myönteinen tai -vastainen, tekee kampanjasta entistäkin vaikeamman, sillä molemmat osapuolet ovat epäilyttäviä.

Israelista palannut ulkomaantoimittaja kertoo alueen synkästä tilanteesta 3:28
Katso myös: Israelista palannut ulkomaantoimittaja kertoo alueen synkästä tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat