Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ranskalaista samppanjaa kypsytetään Lohjan kalkkikivikaivoksen uumenissa – kellarimestari Cyril Brun suunnittelee vitsistä alkaneen kokeen laajentamista

2:03Samppanjakellari kaivoksessa LohjallaSamppanjakellari kaivoksessa Lohjalla.
Julkaistu 10.05.2019 22:34
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Samppanjatalon Charles Heidsieckin kellarimestari Cyril Brun suunnittelee laajentavansa samppanjan kypsytyskokeiluaan Lohjan kalkkikivikaivoksessa.

MTV Uutiset pääsi vierailemaan Lohjalla. Kellarimestari Cyril Brun kertoi, että kellariin tuodaan joka vuosi 30 vakiosamppanja pulloa lisää.

– Kaikki alkoi lähes tulkoon vitsistä, mutta nyt kysymyksessä on tieteellinen koe. Olemme oppineet uusia asioita viinintekijöinä. Lämpötilalla on iso vaikutus viinin ikääntymiseen, toteaa Brun.

Brun on niin innostunut ensimmäisen vuoden tuloksista ja kun hän kuuli, että vastaavia sopivia luolia löytyy vielä syvemmältä. Hän pohtii, että sinne voisi sijoittaa vakiokokoja isompia pulloja.

Tytyrin samppanjakellariSamppanjakellari on vanhassa räjähdevarastossa, joka oli käytössä vielä 50-luvulla.

Reimsissä kalkkikivikellarit sijaitsevat vain 30 metrin syvyydessä, kun Lohjalla jälkikypsytys tapahtuu peräti 170 metrin syvyydessä. Kaivoksen suulta matkaa kertyy kellarille peräti kilometrin verran.

 – Lohjalla kalkkikivi on marmorityyppistä ja jopa vanhempaa kuin Ranskan liitumaisempi kalkkikivi, kertoo geologi Håkan Pihl Nordkalkilta.

Kaivos saman ikäinen kuin Reimsin kalkkikellarit

Brun sai idean kuultuaan suomalaisilta vierailtaan Tytyrin kalkkikivikaivoksesta, joka on perustettu 1800-luvulla eli samaan aikaan kuin Charles Heidsieck hankki Ranskasta roomalaisajoilta peräisin olevat Reimsin kalkkikellarit. 

– Kuten näet kosteusprosentti on täällä 99. Kosteus on alkanut syövyttää etikettiä. Kosteus on sama kuin meidän omissa kellareissamme, mutta lämpötila on avainasemassa. Pullo on niin kylmä, että sitä voi juuri ja juuri kädessä. Normaalisti pullot ikääntyvät 10 asteessa, mutta täällä lämpötila on noin 4,5 astetta. Tiedämme, että se hidastaa tai pysäyttää ikääntymisen samppanjapullossa, valottaa Brun koetta.

Metalliset samppanjahyllyt Lohjan kellarissaSamppanjakellarin suuri kosteus homehduttaa ja tuhoaa etiketit, mutta pullot on numeroitu. Kosteuden vuoksi hyllyt ovat metalliset.

Luolassa kypsytettyä samppanjaa ei ole kaupan, mutta sitä pääsi maistelemaan Grand Champange tapahtumassa Helsingissä. 

Luolasamppanja ja vakiosamppanjaVuosi kalkkikivikaivoksen luolassa on kuluttanut etiketin.

 Mitä eroa on luolasamppajalla ja tavallisella?

– Eron huomaa jo tuoksussa. Tämä luolasamppanja on vähän raikkaampi ja jollain tavalla kevyempi, arvioi Heli Savola.

Mari Laaksonen taasen toteaa, että samppanja on niin freesi, että se sopisi hyvin kotimaisten kalaruokien kanssa.

Kiinnostus kokeilua kohtaan oli niin suuri, että Brunin luennot Grand Champange - tapahtumassa olivat loppuunmyytyjä.

Lisää aiheesta:

Olet ehkä kuullut kuohuviinien Magnum-pullosta, mutta tiesitkö Jeroboamista ja Mathusalemista?Mitä eroa on cavalla, proseccolla, crémantilla ja samppanjalla?MTV harvinaisella vierailulla yleisöltä suljetussa Bollingerin viinikellarissa: Tästä syystä Madame Bollinger kielsi aikoinaan roseesamppanjan valmistamisenUusi innovaatio viinimaailmassa! Rajamäellä kypsytetään viiniä, jollaista ei ole ennen tehty: ”Jotain uutta ja ennennäkemätöntäUskomaton löytö! Romahtaneen kellarin kätköistä löytyi yli sata vuotta vanhoja samppanjapulloja Jäikö juhlista kuohuvaa yli? Halvempaakin samppanjaa voi säilyttää jopa kolme vuotta
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Virukset

    Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"

  • 17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 12:41
    Autot

    Renkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!

  • 12:28
    Terveys ja hyvinvointi

    FT: EU pohtii suurta muutosta, joka käytännössä kieltäisi käsidesin