Mainos

Ranska ja Saksa sulauttaisivat EU:n WEU:hun

Tapio Nurminen, Frankfurt EU:n jäsenmaat kiinnittyvät jatkossa entistä tukevammin Pohjois-Atlantin puolustusliittoon Natoon. Asiasta sopivat Ranskan ja Saksan ulkoministerit tänään Bonnissa. Ranska ja Saksa ajavat nyt myös yhdessä EU:lle uutta ulkopoliittista pääsihteeriä.

Käsitys siitä, että Suomea uitetaan vääjämättä lähemmäs Natoa, sai siis tänään vahvistusta Bonnissa, kun Saksan ja Ranskan ulkoministerit suitsuttivat uutta ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteisymmärrystään. Bonn ja Pariisi ovat nyt yksissä tuumin päättäneet EU:n ja sen puolustuspolitiikasta vastaavan Länsi-Euroopan unionin eli WEU:n sulauttamisesta.

WEU:n rooli aiotaan naulata osaksi Euroopan unionin perussopimusta ja jatkossa EU-johtajien muodostama Euroopan neuvosto voi myös ohjailla WEU:n toimintaa.

EU saa näin Ranskan ja Saksan ajamana lopultakin turvallisuuspoliittista painoarvoa. Tosin tämän painoarvon varmistaa WEU:n erottamaton yhteys Natoon. WEU on poliittinen elin. Käytännön operaatioissa se turvautuu Naton sotilaalliseen koneistoon.

Käytännössä siis esimerkiksi Suomi Maastrichtin sopimuksen allekirjoittajana ja tulevana WEU:n täysjäsenenä liittyy entistä tiiviimmin Natoon. Suomen kannalta on merkittävää, että Bonn ja Pariisi haluavat vahvistaa WEU:n roolia nimenomaan rauhtanturvaoperaatioissa, ei niinkään perinteisessä puolustuspolitiikassa. Tämä seikka halutaan myös kirjata EU:n perussopimukseen.

Vaikka ulkoministerit Kinkel ja de Charette korostivat haluavansa EU:lle myös ulkopoliittisen pääsihteerin, on yhä edelleen epäselvää, miten vahva rooli uudella virkamiehellä olisi. Erityisesti Saksa haluaa välttää luomasta kilpailijaa komission puheenjohtajalle.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.