Rammstein ja Blockfest tuhosivat Ratinan nurmen – Huuhkajat saa pelialustan uudella pikamenetelmällä, Tampereen kaupungille muhkea lasku

Tampereella sijaitsevan Ratinan stadionin huonoon kuntoon päässyt nurmi uusitaan ennen Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM-karsintaotteluita Kreikkaa ja Italiaa vastaan. Stadionille tuodaan Hollannista uusi siirtonurmi, josta tulee muhkeat kustannukset Tampereen kaupungille.

Ratinan stadionin nurmi meni huonoon kuntoon stadionilla elokuussa pidettyjen Rammsteinin konsertin jäljiltä. Viime viikolla stadionilla järjestettiin Blockfest-musiikkifestivaali.

Suomen Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen kertoo MTV Urheilulle, että nykyisellä menetelmällä nurmen vaihtaminen maksaa jopa yli tuplasti aiempaa enemmän, liki 200 000 euroa, mutta uudessa tavassa on myös omat hyötynsä.

– Rullakoot ovat paksumpia, leveämpiä ja pidempiä. Käytännössä sitä reilun kuukauden juurtumisaikaa, joka on perinteisellä tavalla tarvittu, ei tässä tavassa tarvita. Kenttä on pelikunnossa minimissään jopa parin päivän päässä asennuksesta, Auvinen kertoo.

Kustannuksista vastaa stadionin omistaja eli tässä tapauksessa Tampereen kaupunki, mutta Aamulehden mukaan Rammstein maksaa puolet summasta. Samaa menetelmää on käytetty ympäri Eurooppaa jo yli vuosikymmenen ajan, mutta Suomessa sitä käytetään nyt ensimmäistä kertaa.

Esimerkiksi Tukholman Friends Arenalla pelinurmi vaihdetaan Auvisen mukaan keskimäärin jopa yhdeksän kertaa vuodessa. Tapa mahdollistaa erilaisten massatapahtumien lisäämisen ja myös jalkapallon pelaamisen lyhyellä varoitusajalla niiden jälkeen.

Suuren osan kustannuksista tekee kylmäkuljetus, joka 15 metriä pitkille ja 2,5 metriä leveille nurmirullille vaaditaan. Asennettava nurmimatto on myös selvästi aiempaa paksumpaa. 

Rammsteinia ja Blockfestin kävijöitä tapauksesta on turha syyttää, sillä nurmeen kohdistunut valtava rasitus oli tiedossa jo ennakolta. Siksi nurmimaton vaihto oli jo valmiiksi ajoitettu tälle viikolle. Kuorinta alkoi maanantaina ja uuden nurmen asennus käynnistyy torstaina.

– Ei sellaista suojaustapaa olisi ollut, jolla sen olisi pystynyt elävänä pitämään ja saada siitä uuteen kasvuun, Auvinen toteaa jättikonserttien rasituksesta.

Suomi kohtaa Kreikan 5.  syyskuuta ja Italian 8.  syyskuuta. Markku Kanervan valmentama joukkue on aloittanut karsinnat yhdellä tappiolla ja kolmella voitolla. Suomi on karsintalohkossaan Italian takana toisena.

Juttua päivitetty klo 12.10: Aamulehden mukaan Tampereen kaupunki ja Rammstein jakavat kustannukset keskenään.

Lue myös:

    Uusimmat