Mainos

Rakennetaan laituri lehtikuusesta

Kaunista lehtikuusta ei tarvitse suojata millään tavalla. Jos sen ei kuitenkaan halua harmaantuvan, sen voi käsitellä sopivalla puuöljyllä.


Vanha laituri oli rakennettu painekyllästetystä puusta. Kansilaudoitus oli jo kulunut kovasti ja runkoakin olivat jäät runnelleet ja vääntäneet vinosuunnikkaaksi. Runko oli alkujaan hiukan hento, sillä sen muodosti vain reunoilla ja päädyssä olevat kakkosneloset ja kun laiturin leveys oli 110 senttimetriä, kansilaudat notkuivat jo tavallisenkokoisenkin suomalaisen alla.

Pintalaudat olisi voinut vaihtaa laiturin ollessa vedessäkin, mutta koska rungon huolto katsottiin tarpeelliseksi, laituri nostettiin kuivalle maalle ja tehtiin työ tasaisella alustalla. Kansilaudat poistettiin, runko oikaistiin ristimittauksen tulosten mukaisesti ja kiinnitettiin pitkien lautojen väliin uusi kakkosnelonen lisäjäykisteeksi.

Uusi kansilaudoitus tehtiin siperianlehtikuusesta. Tämä mainio puu sopii hienosti kohteisiin, joissa edellytetään kosteuden ja kulutuksen kestoa. Tiukkasyistä, kovaa ja pihkaista puuta ei tarvitse suojata millään tavalla, joten se on tietysti täysin myrkytön.

Laudat sahattiin ensin sopivan mittaisiksi. Käsittelemättömänä lehtikuusi harmaantuu hienosti ajan mittaan, mutta tällä kertaa haluttiin säästää sen alkuperäinen, keltainen sävy, joten se käsiteltiin Osmo Colrin lehtikuusen väriseksi sävytetyllä puuöljyllä. Tämä suojaa pinnan myös UV-säteilyltä, jolloin puun oma väri pysyy ennallaan. Jos haluaa puun harmaantuvan mutta toivoo kuitenkin lisäsuojaa, pinnan voi käsitellä värittömällä öljyllä.

Öljy levitetään lähes kuivalla sienellä tai siveltimellä. Viimeistely tapahtuu kevyin tasausvedoin kuivalla siveltimellä, joten öljyä ei todellakaan kulu paljon. Laudat on aina käsiteltävä joka puolelta – päädyt ovat luonnollisesti tärkeimmät, koska ne imevät öljyä eniten. Pinnan huoltokäsittelyksi riittää uusi sively viiden vuoden välein.

Kansilaudat kiinnitettiin oikaistuun ja jäykistettyyn runkoon ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla ruuveilla. Jotta ruuvirivistä tulisi suora ja siisti, lautoihin vedettiin lyijykynällä kevyt apuviiva, joka pyyhittiin pois kun työ oli tehty.

Lisätietoja:

Öljy:
Osmo Color, Riihimäki
www.osmoscandinavia.com

(JKA 30.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.