Rajavartiolaitoksen luvut julki: Koronavirus romahdutti liikenteen Suomen rajalla yli 90 prosentilla, rajalta käännytettiin seitsenkertainen määrä ihmisiä

4:27
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa

Liikenne Suomen ulkorajoilla on supistunut lähes huomattavasti koronavirusepidemian aiheuttaminen matkustusrajoitusten takia. Rajavartiolaitoksen mukaan liikenne Suomen sisärajoilla supistui maaliskuun lopulla yli 90 prosentilla tammikuun lopun lukuihin verrattuna.

Suomen sisärajoilla Helsinki-Vantaan lentoaseman (281 144) ja Helsingin Sataman (253 878) läpi matkusti 19.-29. tammikuuta 535 022 ihmistä. Kun Suomen rajat käytännössä suljettiin ja liikennettä valtioneuvoston päätöksellä rajoitettiin merkittävästi 19. maaliskuuta, sisärajaliikenteen määrä putosi 19.-29.3. alle 50 000 ihmiseen (48795).

Suomenlahden merivartioston mukaan myös ulkorajaliikenne romahti vastaavina ajanjaksoina 83 prosentilla (169 002-> 28 142).

Rajavartioston mukaan käännytysten ja maahanpääsyn epäämisten lukumäärä on kasvanut selvästi. 19.-29.3. merivartiosto esti maahan pääsyn 142 henkilöltä, perusteena pääasiassa uhka Suomen kansanterveydelle. Tammikuun vastaavana ajanjaksona lukema oli 22.

Merialueella auki olevien rajanylityspaikkojen kautta sallitaan ainoastaan Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne, sekä muu välttämätön liikenne. Suomenlahden merivartioston vastuualueella näitä rajanylityspaikkoja ovat Haapasaaren, Hangon ja Helsingin merivartioasemat sekä Santio.

Suomenlahden merivartiosto on osallistunut lauantaista 28.3.2020 alkaen myös Uuttamaata koskevien liikkumisrajoitusten valvontaan. Suomenlahden merivartiosto suosittelee merellä liikkumisen välttämistä. Veneilykin on liikkumista paikasta toiseen. Esimerkiksi polttoaineen tankkaus ja erilaiset hankinnat lisäävät ihmisten välisiä kontakteja ja altistavat tartunnoille.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja