Raamattuun vedonneet vanhemmat kurittivat lapsiaan kaksikymmentä vuotta

Helsinkiläisvanhemmat kurittivat lapsiaan vuosia piiskaamalla, tukistamalla ja korvapuusteilla. Vanhempien mukaan lapsia piti kasvattaa kurittamalla ja he vetosivat Raamatun teksteihin.  

– Raamatussa sanotaan, että joka lastaan rakastaa, lastaan kurittaa, helsinkiläisperheen äiti kertoi poliisikuulustelussa.

Tapausta puitiin viime vuoden lopussa Helsingin käräjäoikeudessa. Suuri osa teoista oli vanhentunut. Lestadiolaisperheen isä ja äiti tuomittiin molemmat vuosina 2008-2012 tapahtuneista pahoinpitelyistä 60 päiväsakkoon. Oikeudenkäynnissä vanhemmat kertoivat rikosprosessin myötä luopuneensa kurittamisesta kasvatuskeinona.

– Rangaistusta alentavana on otettu huomioon, että vastaajat ovat luopuneet kurituksen käyttämisestä kasvatusmenetelmänä eikä heidän osaltaan ole olemassa riskiä tekojen uusimisesta, käräjäoikeus totesi.

Tapaus paljastui vuonna 2012, kun kahdeksanvuotias poika kertoi opettajalleen, että häntä lyödään kotona. Ilmoitus poliisille tuli lastensuojeluviranomaisilta, joille vanhemmat kertoivat käyttävänsä kurittamista kasvatuskeinona.

Kuritus alkoi 90-luvulla

Itä-Helsingissä asuvassa perheessä on kaikkiaan yhdeksän lasta, jotka ovat syntyneet vuosien 1985 ja 2003 välillä. Vuosia sitten kodistaan pois muuttanut, nyt jo aikuinen lapsi kertoi poliisikuulustelussa, että fyysistä rankaisemista käytettiin, jos kodin sääntöjä ei noudatettu. Hänen mukaansa kaikkia lapsia kuritettiin, joskin toisia enemmän. Hänen osaltaan teot olivat alkaneet 7-vuotiaana ja päättyneet 15-vuotiaana.

Aikuisen lapsen kertomuksen perusteella pahoinpitelyt olivat siis alkaneet jo 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin he asuivat ulkomailla. Isä myönsi kurittaneensa lastaan jo tuolloin.

– Jos joku meistä lapsista tekee jotain tyhmää tai väärää, saamme kotona rangaistuksen. Rangaistuksen aste riippuu siitä mitä on tehnyt, kuulustelun aikaan 17-vuotias poika kertoi.

Perheen säännöt olivat lasten mukaan tiukat. Televisiota ei ollut, koska vanhemmat eivät halunneet lasten näkevän väkivaltaa. Kotiintuloajat olivat tarkat ja melko aikaiset, usein yhdeksän aikaan illalla. Myös kirjallisuutta rajoitettiin. Yökylään ei saanut mennä sellaisille kavereille, jotka eivät olleet uskovaisia.

– Ei ole saanut varastaa tai lyödä. Vanhempia on pitänyt totella. Jos niskoittelee, siitä saattaa seurata rangaistus, yksi lapsista kertoi.

Joskus selvittiin puhumisella tai annettiin suullinen varoitus. Jos ei ottanut opikseen, saattoi saada remmistä tai saatettiin tukistaa. Lapsi kertoi saaneensa kuritusta, kun oli 7-vuotiaana kokeillut tupakanpolttoa.

Perheessä käytettiin myös lievempiä keinoja, joita olivat kotiaresti ja tietokoneenkäyttökielto.

Piiskaa ja luunappeja

Kuulusteluissa perheen 8-vuotias kertoi saaneensa piiskaa pyllylle, koska oli tullut koulusta kotiin myöhään.

Kuulustelun aikaan 19-vuotiaan tyttären mukaan hän oli saanut luunappeja ja korvapuusteja vuosien mittaan 10-20 kertaa, joista äiti oli antanut puolet. 11-vuotias lapsi kertoi tottelemattomuuden johtavan luunappeihin tai korvapuusteihin. Korvapuustilla tyttö tarkoitti korvasta vetämistä. Häntä oli myös piiskattu vyön reikäpäällä. Yleensä lyöntejä oli yksi tai kaksi.

12-vuotias lapsi kertoi saaneensa piiskaa. Se oli ollut kädellä tai vyöllä lyömistä. Sekä isä että äiti olivat lyöneet. Lapset näkivät toisinaan myös muiden pahoinpitelyt.

Lapset kertoivat, että usein isä ja äiti pyysivät kurituksen jälkeen anteeksi.

Skotlantiin muuttanut yli 20-vuotias poika kertoi käyvänsä siellä Raamattukoulua. Nuoren lapsen isä kertoi sähköpostitse poliisille, että Jumalan rakkaus vaatii Häntä joskus meitä kurittamaan. Pojan mukaan poliisilla on varmasti tarpeellisempaakin tekemistä kuin sekaantua tavallisen perheen tavallisiin kuritustoimiin.

Toinen vanhemmista lapsista kertoi suurimman osan jo lähteneistä lapsista hylänneen uskon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja