Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Raakana vai kypsennettynä? Näin vihannekset tulisi nauttia

Shutterstock
Julkaistu 03.11.2013 11:21

Välillä kehotetaan syömään vihannekset raakoina, toisinaan niiden kypsentämistä suositellaan. Lue suositukset yleisempien vihannesten syömiselle.

Oletko koskaan miettinyt, miten valmistaa vihannekset osaksi ateriaa niin, että niiden ravintoarvo säilyy hyvänä? Yksinkertaista vastausta tähän ei ole, sillä jotkut vihannekset ovat ravintorikkaimmillaan kypsennettynä, kun taas toiset vihannekset eivät kaipaa lämmitystä osakseen. Tässä suositukset joidenkin yleisten vihannesten syömiseen.

Sipulit

Pilko ne ja syö raakana. Jos kypsennät sipulin, saat vähemmän antibioottista allisiinia, joka on nälkää ehkäisevä yhdiste. Sipulissa on myös kversetiini-nimistä flavonoidia, jolla on tulehdusta estäviä vaikutuksia. Flavonoidien kokonaismäärä saattaa puolestaan nousta kypsentäessä, joten voit myös ruskistaa sipuleita viitisen minuuttia. Älä kuitenkaan ylitä tätä aikaa tai sipuli alkaa menettää ravintoaineitaan.

Valkosipuli

Lisää valkosipuli ruokaan juuri ennen sen valmistumista, sillä kuten sipulin kohdalla, myös valkosipulin allisiinin määrä vähenee kypsentäessä. Kypsentäminen vähentää lisäksi sellaisia valkosipulin kemikaaleja, jotka auttavat suojaamaan sydänkohtaukselta.

Parsakaali

Syö se raakana. Kuumentaminen hävittää myrosinaasi-nimisen entsyymin, joka auttaa puhdistamaan maksaa karsinogeeneistä. Toisaalta parsakaali ja muut ristikukkaiskasvit, kuten kaali, kukkakaali, lehtikaali ja ruusukaali, ovat hyviä esimerkkejä vihanneksista, joita pitäisi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Kuumentaminen kyllä vahingoittaa myrosinaasia, mutta se myös muodostaa indoli-nimisen yhdisteen, joka tuhoaa syövän esivaiheeseen liittyviä soluja.

Punajuuri

Syö punajuuret raakana, sillä kypsennettäessä niistä katoaa yli 30 prosenttia niiden sisältämistä folaateista.

Sienet

Syö ne kypsennettynä, jolloin ne ovat entistä kaliumpitoisempia.

Chili

Syö ne raakoina. Jos paahdat, paistat tai grillaat niitä yli 180 asteessa, niiden C-vitamiini hajoaa. Chilipaprikoissa on runsaasti vesiliukoista C-vitamiinia ja keitettynä vitamiinit hajoavat veteen.

Pinaatti

Syö pinaattisi kypsennettynä, niin saat enemmän rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. Raaka pinaatti on myös hyväksi, mutta kypsentäminen tekee kalsiumin imeytymisen keholle helpommaksi. Paras tapa kypsentää pinaatti on höyryttäminen.

Tomaatit

Tomaatit kannattaisi yllättäen syödä kypsennettyinä, jolloin kehoon imeytyy enemmän syöpää vastaan taistelevaa lykopeenia.

Porkkanat

Raaka porkkana sisältää polyfenoleja eli antioksidanttisia kemikaaleja, jotka vähentävät syövän ja sydänsairauksien riskejä. Porkkanoiden keittäminen tuhoaa nämä polyfenolit. Kypsentäminen hajottaa myös porkkanoiden sisältämän C-vitamiinin. On kuitenkin sanottu, että kypsennetyt porkkanat sisältävät enemmän antioksidanttista beetakaroteenia kuin raa'at. Beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi.


(MTV3)

Lähde: Fitnea

Lisää aiheesta:

Ruoat, jotka parantavat vastustuskykyäsi – näitä kannattaa syödä!Yhdeksän hedelmää ja vihannesta, joiden kuoriminen kannattaa lopettaa – välittömästi! Älä koskaan tee pinaatille näin! Kadottaa vitamiinit muutamassa minuutissa 7 hämmästyttävää faktaa, joita et tiennyt valkosipulistaKannattaako porkkana keittää vai ei? Totuus tutuista ruokamyyteistäTutkimus väittää: Rasvassa keittäminen tekee kasviksista terveellisempiä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:19
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • 06:31
    Nettiporno

    Miten kumppanin pornon katseluun tulisi suhtautua? "Voitaisiin nähdä enemmän mahdollisuutena"

  • Eilen19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin

  • Eilen19:23
    Ikääntyminen

    Eliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksi