Raakana vai kypsennettynä? Näin vihannekset tulisi nauttia

Välillä kehotetaan syömään vihannekset raakoina, toisinaan niiden kypsentämistä suositellaan. Lue suositukset yleisempien vihannesten syömiselle.

Oletko koskaan miettinyt, miten valmistaa vihannekset osaksi ateriaa niin, että niiden ravintoarvo säilyy hyvänä? Yksinkertaista vastausta tähän ei ole, sillä jotkut vihannekset ovat ravintorikkaimmillaan kypsennettynä, kun taas toiset vihannekset eivät kaipaa lämmitystä osakseen. Tässä suositukset joidenkin yleisten vihannesten syömiseen.

Sipulit

Pilko ne ja syö raakana. Jos kypsennät sipulin, saat vähemmän antibioottista allisiinia, joka on nälkää ehkäisevä yhdiste. Sipulissa on myös kversetiini-nimistä flavonoidia, jolla on tulehdusta estäviä vaikutuksia. Flavonoidien kokonaismäärä saattaa puolestaan nousta kypsentäessä, joten voit myös ruskistaa sipuleita viitisen minuuttia. Älä kuitenkaan ylitä tätä aikaa tai sipuli alkaa menettää ravintoaineitaan.

Valkosipuli

Lisää valkosipuli ruokaan juuri ennen sen valmistumista, sillä kuten sipulin kohdalla, myös valkosipulin allisiinin määrä vähenee kypsentäessä. Kypsentäminen vähentää lisäksi sellaisia valkosipulin kemikaaleja, jotka auttavat suojaamaan sydänkohtaukselta.

Parsakaali

Syö se raakana. Kuumentaminen hävittää myrosinaasi-nimisen entsyymin, joka auttaa puhdistamaan maksaa karsinogeeneistä. Toisaalta parsakaali ja muut ristikukkaiskasvit, kuten kaali, kukkakaali, lehtikaali ja ruusukaali, ovat hyviä esimerkkejä vihanneksista, joita pitäisi syödä sekä raakana että kypsennettynä. Kuumentaminen kyllä vahingoittaa myrosinaasia, mutta se myös muodostaa indoli-nimisen yhdisteen, joka tuhoaa syövän esivaiheeseen liittyviä soluja.

Punajuuri

Syö punajuuret raakana, sillä kypsennettäessä niistä katoaa yli 30 prosenttia niiden sisältämistä folaateista.

Sienet

Syö ne kypsennettynä, jolloin ne ovat entistä kaliumpitoisempia.

Chili

Syö ne raakoina. Jos paahdat, paistat tai grillaat niitä yli 180 asteessa, niiden C-vitamiini hajoaa. Chilipaprikoissa on runsaasti vesiliukoista C-vitamiinia ja keitettynä vitamiinit hajoavat veteen.

Pinaatti

Syö pinaattisi kypsennettynä, niin saat enemmän rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. Raaka pinaatti on myös hyväksi, mutta kypsentäminen tekee kalsiumin imeytymisen keholle helpommaksi. Paras tapa kypsentää pinaatti on höyryttäminen.

Tomaatit

Tomaatit kannattaisi yllättäen syödä kypsennettyinä, jolloin kehoon imeytyy enemmän syöpää vastaan taistelevaa lykopeenia.

Porkkanat

Raaka porkkana sisältää polyfenoleja eli antioksidanttisia kemikaaleja, jotka vähentävät syövän ja sydänsairauksien riskejä. Porkkanoiden keittäminen tuhoaa nämä polyfenolit. Kypsentäminen hajottaa myös porkkanoiden sisältämän C-vitamiinin. On kuitenkin sanottu, että kypsennetyt porkkanat sisältävät enemmän antioksidanttista beetakaroteenia kuin raa'at. Beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi.


(MTV3)

Lähde: Fitnea

Lue myös:

    Uusimmat