Mainos

Raahen tuhoisa rivitalopalo oikeudessa: 6- ja 10-vuotiaat lapset kuolivat liekkeihin – isä humalassa, liesi sytytti kahvinkeittimen tuleen

Raahessa syttyi reilu kaksi vuotta sitten tuhoisa tulipalo, jossa kuoli 6- ja 10-vuotiaat lapset. Lasten isälle vaaditaan tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä sakkoja tai ehdollista vankeutta kahdesta kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja yleisvaaran tuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti huolimattomuudellaan kahden poikansa kuoleman.

Palo sai alkunsa perheen rivitaloasunnossa, jossa kahvinkeitin oli syttynyt palamaan vahingossa päälle kytkeytyneellä liedellä. Onnettomuustutkinnan mukaan perheen isä oli päihtynyt, mikä ilmeisesti myös vaikutti siihen, että lieden kytkeytyminen päälle jäi havaitsematta.

Toinen keittolevyistä oli syyttäjän mukaan täydellä teholla 6 ja toinen teholla 1. Muovinen kahvinkeitin jäi kuumemmalle levylle. Syyttäjän mukaan hellan levyt ovat ilmeisesti jääneet päälle, koska mies oli istunut jakkaralla polttamassa tupakkaa siten, että hänen jalkansa ovat osuneet hellan kytkimiin. Tämän lisäksi saunan kiuas on mahdollisesti jäänyt päälle ja terassilla on poltettu lämpökynttilöitä ilman niille sopivaa alustaa.

Kolmas asunnossa nukkunut lapsi pääsi ulos, mutta sai syyttäjän mukaan kehoonsa palovammoja. Vakavimmat vaativat leikkaushoitoa.

Keittiön palovaroittimessa ei ollut paristoja

Onnettomuustutkinnan mukaan asunnon keittiössä olleessa palovaroittimessa ei ollut paristoa eikä toisen palovaroittimen toiminnasta ole tietoa.

Palo syttyi poliisin mukaan puolenyön jälkeen. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle tulipalo oli levinnyt lähes koko rakennukseen. Neljän asuinhuoneiston rivitalo tuhoutui palossa täysin. Muissa asunnoissa olleet ihmiset pääsivät pelastautumaan.

Tulipalo johti suositukseen palovaroittimien lisäämisestä

Tapausta tutkinut Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suositti tapauksen tiimoilta koteihin lisää palovaroittimia ja keittiöihin turvallisia liesiä. Keskus suositti myös varmistamaan, että hätäpoistuminen uusien pien- ja rivitalojen makuuhuoneista onnistuu. Varatienä pitäisi olla kiinteillä avauskahvoilla varustettu ikkuna, josta pystyy poistumaan.

Nykyvaatimukset edellyttävät, että asunnoissa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60:tä neliömetriä kohden. Tämä ohjaa viranomaisen mukaan muun muassa siihen, että palovaroittimia on kodeissa usein vain yksi.

Otkesin mukaan tutkimukset osoittavat, että lapset heräävät huonosti palovaroittimiin tai palon ääniin.

Asuntojen keittiöihin olisi puolestaan syytä asentaa sellaiset liedet, joissa ainakin lieden tahaton päälle kytkeytyminen on estetty. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja