Mainos

Pyykkikaaos haltuun

Pesetkö jatkuvasti pyykkiä? Onko kotisi täynnä vaatekasoja, jotka odottavat päätymistä kaappiin, silitysraudan alle tai pesukoneeseen? Katso, miten selätät rättivuoren.

Lajittelu ja ripeys ovat pyykkihuollonkin A ja O, sillä tekemättömät työt kasaantuvat nopeasti.

Hanki jokaiselle perheenjäsenelle oma pyykkikori paikkaan, johon likaiset vaatteet yleensä ajautuvat ensimmäisenä. Lapsilla paikka voi olla esimerkiksi oma huone, sillä päivän jälkeen paita päätyy todennäköisemmin keskelle lattiaa kuin kodinhoitohuoneen pyykkipisteeseen.

Makuuhuoneeseen sijoitettu likapyykkikori tietysti asettaa ehtoja esteettisyydelle ja käytännöllisyydelle enemmän kuin kodinhoitohuoneessa, sillä sen on sovittava huoneen sisustukseen. Kansi voi olla hyvä idea, sillä silloin vaatekasan saa halutessaan piiloon vieraiden katseilta - toisaalta pesukerrat on silloin pidettävä säännöllisenä, muuten pyykki alkaa haista.

Älä jätä pyykkihuoltoa vain omille harteillesi, vaan jaa sitä koko ruokakunnan keskeen. Pienimmätkin perheenjäsenet osaavat auttaa hieman ja samalla opetat heille tärkeitä taitoja.

Kiinnitä huomiota pyykinpesun tarpeellisuuteen säännöllisesti, älä jätä sitä esimerkiksi vain viikonlopuille. Yhden koneellisen peseminen joka toinen päivä on pienempi urakka kuin monta koneellista lauantaina.

Pyykkien kuivattaminen

Jos saat pyykkisi ulos kuivumaan, olet onnekkaiden joukossa, sillä sisällä seisovat kuivatustelineet vaikuttavat kodin siisteyteen ja tunnelmaan harvoin positiivisesti.

Jos mahdollista, laita kuivausteline tilaan, jota käytetään vähän tai paikkaan, jossa pyykki kuivuu nopeasti, kuten saunaan tai parvekkeelle. Muista kuitenkin, ettei kuumaan saunaan saa viedä narupyykkiä. Nuorat kestävät huonosti kuumuutta, jolloin on vaarana, että vaatteet tippuvat kuuman kiukaan päälle.

Telineen paikkaa valitessa kannattaa myös muistaa, että kostean pyykin kuivaaminen sille sopimattomassa tilassa voi aiheuttaa jopa homevaurion.

Vaikka telineellä kuivattaminen on halpaa ja ekologista, kuivauskaappi on kätevin tapa kuivattaa pyykki. Vaatteet pysyvät piilossa katseilta ja kuivuvat nopeasti. Valittavana on paljon erilaisia ja eri hintaisia malleja, joten löydät varmasti omasi.

Puhtaat vaatteet kaappiin

Suuri koppa pyykkiä, mutta puhdasta pyykkiä - kuulostaako tutulta? Viikkaamattomia vaatteita ei kannata jättää kerääntymään, vaan tehokkainta on lintata pyykit heti kun otat ne pois narulta.

Jos vaatekasat ovat kuitenkin päässeet kertymään, voit viikata ne vaikkapa illan suosikkiohjelmaasi katsellen - näin homma hoituu kuin huomaamatta ja käytät aikasi tehokkaasti hyödyksi.

Tässä kohtaa vaatehuoltoa voit hyvin ottaa huomioon myös lapset. Kun jokainen viikkaa omat pyykkinsä, työmäärä helpottuu kaikkien osalta. Jos kiinnostusta kotitöihin on vaikea ylläpitää, voit kehitellä niiden ympärille hauskoja leikkejä. Esimerkiksi pesun jälkeen sekaisin olevien sukkien lajittelusta voi kehittää nopeuskilpailun: kuka löytää eniten pareja ennen kuin sukat loppuvat?

MTV3

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.