Pyykki puhtaaksi edullisemmin ja ekologisemmin – lue vinkit!

Pyykin pesu on yksi suomalaistalouksien suurimmista energiatuhlareista. Kun kiinnität muutamaan pikkuasiaan huomiota, saat vaatteet raikkaiksi ilman turhaa rahan ja energian tuhlausta!

Pyykinpesussa voi säästää rahaa, kun kiinnittää huomiota muutamaan asiaan.

1. Mallilla on väliä

Uutta konetta ostaessasi kiinnitä huomiota energiamerkintöjen lisäksi malliin. Edestä täytettävä pesukone on ympäristöystävällisen vaihtoehto, koska se kuluttaa vähemmän vettä ja energiaa, sekä kohtelee vaatteita hellävaraisemmin kuin päältä täytettävä pesukone.

Käytetynkin koneen ostossa kannattaa olla tarkka, sillä pienempi hinta kostautuu usein sähkölaskussa; vanha kone voi kuluttaa energiaa jopa puolet enemmän kuin uusi!

2. Alenna pesulämpötilaa

Pesukone käyttää lähes 90 prosenttia yhden pesukerran energiasta veden lämmittämiseen, siksi pesulämpötilalla on väliä.

Pienennä siis pesulämpötilaa aina kun se on mahdollista. HGTV-kanavan mukaan tavallinen perhe pesee keskimäärin 400 koneellista vuodessa, kuluttaen lähes 60 litraa vettä pelkästään pyykin pesemiseen, joten pesulämpötilan pienentäminen säästää luonnon lisäksi myös lompakkoa.

Muista kuitenkin, että pesukoneelle tekee hyvää, kun peset pyykkisi välillä kovemmissa lämpötiloissa. Näin konekin pysyy puhtaana ja hyvässä kunnossa.

3. Valitse hellävarainen pesuaine

Kuten kaikki herkkäihoiset tietävät, perinteiset pesuaineet sisältävät usein paljon ihoa ärsyttäviä ainesosia. Samasta syystä ne ovat usein myös varsin epäluontoystävällisiä, sillä fosfaatit vaikuttavat ekosysteemiin, keinotekoisista väriaineista ja hajusteista puhumattakaan.

Onneksi nykyään on tarjolla myös luontoystävällisempiä vaihtoehtoja, joten kiinnitä huomiota pakkausmerkintöihin ja valitse tuote, jossa ei ole fosfaattia tai valkaisuainetta.

4. Kuivausrummulle täyskielto

Etenkin kesällä vaatteet on ihana jättää ulos kuivumaan, mutta hyvän tuoksun lisäksi se on myös ekoystävällinen ja edullinen vaihtoehto. Kuluttajaviraston mukaan tavallinen kuivausrumpu käyttää jopa enemmän energiaa kuin pesukone, joten kuivattamalla pyykin narulla tai telineessä saat selvää säästöä sähkölaskuusi.

Jos kuitenkin olet kuivausrummun vannoutunut fani, muista puhdistaa nukkasihti säännöllisesti. Se lyhentää pyykin kuivaukseen tarvittavaa aikaa ja kohtelee vaatteita hellävaraisemmin.

5. Unohda merkkitietoisuus

Pesuainemerkillä ei sinänsä ole väliä, sillä kalliimmissa pesuaineissa hinnan syy on yleensä tunnetummassa merkissä. Kiinnitä siis huomiota muihin ominaisuuksiin.

Muista myös tarkastaa annosteluohjeet, ettet vahingossa käytä liikaa pesuainetta. Se kun kuluttaa turhaan sekä rahaa että luontoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja