Pystyssä on! Euroopan korkein lipputanko nousi vaikeuksien jälkeen Haminaan – "Nosturi otti lipputankoa keskeltä kiinni ja tanko taipui"

Euroopan korkein lipputanko nousi Haminaan 1:22

Hamina sai viimein Euroopan suurimman lipputankonsa, kun tänään kaksi nosturia vetivät 100 metriä korkean lipputangon ylös.

Nosto-operaatiota seurannut Sakari Saksa kertoo MTV Uutisille, että lipputangon piti nousta jo eilen, mutta sääolosuhteiden vuoksi pystyttäminen venyi.

– Lipputanko piti alkujaan pystyttää kello 12, mutta tuuli oli kova ja vettä satoi pahasti. Kello 13 korvilla ilmoitettiin, että nostoa yritettäisiin uudelleen kahdelta. Kello 16 ilmoitettiin, että nosto siirtyisi seuraavaan päivään.

Torstaina lopulta lipputanko saatiin ylös, vaikka aamulla operaatiota siirrettiinkin vielä kahdella tunnilla. Kello kahteen mennessä lipputanko oltiin saatu jo ylös.

Lipputanko kuumentaa tunteita

Saksan mukaan operaatio oli hurja, kun 100 metriä korkeaa ja lähes 31 000 kiloa painavaa lipputankoa alettiin lopulta pystyttää.

– Se näytti uhkaavalta, kun nosturi otti lipputankoa keskeltä kiinni ja tanko taipui.

Saksa kertoo, että nosto-operaatiota oltiin seuraamassa Haminassa sankoin joukoin, vaikka jättimäinen lipputanko onkin ehtinyt jo kerätä paikallisissa mielipiteitä suuntaan tai toiseen.

– Lipputanko on herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Eilen kaikki autopaikat olivat täynnä ja tänään väkeä oli vielä enemmän. Yllättävän mielenkiinnon se on saanut aikaiseksi, Saksa kommentoi.

Joulukuussa lipputankoon nousee noin 30-40 kiloa painava suurlippu, jonka koko on huimat 435 neliömetriä.

Lipputanko jäi tulliin

Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen kertoo, että lipputangon nousu Haminaan on ollut liikuttavaa.

– Tämä on ollut liikuttavaa Haminalle ja koko Suomelle. Lipputankoon nousee lippu, jota on ollut mukana lahjoittamassa 36 valtiota.

Kimmo Kiljunen kertoo, että lipputanko ehti jäädä vielä tulliin päiväksi jumiin, sillä tulli väitti ensin lipputankoa romuraudaksi.

Kiljusen tietojen mukaan ongelma tullin kanssa saattoi liittyä verotukseen, sillä tullin läpi tuodusta romuraudasta ei saa ALV-alennusta. Asia ratkesi, kun Haminan kaupunki lähetti kirjeen tullille ja lipputangon toimittaja Venäjällä otti yhteyttä Leningradin aluehallinnon kuvernööriin.

2.11.2018 kello 10:21. Korjattu lipputangon paino oikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat