Mainos

Pysäköinti muuttui maksulliseksi, nyt puhuu valtavan palautevyöryn saanut Luukin yrittäjä: "Kuluja ei kateta kahvikuppia myymällä"

Suositun ulkoilualueen parkkialueen maksullisuus on närästänyt ulkoilijoita. Alueesta vastaavan yrittäjän mukaan kulut ylläpidosta on saatava katettua tavalla tai toisella.

Ulkoilijat ovat viikonloppuna äimistelleet suositun Luukin ulkoilualueen pysäköinnin muuttumista maksulliseksi.

Espoossa sijaitseva, mutta Helsingin kaupungin omistama Luukki on aiemmin ollut pysäköintinsä puolesta ilmainen. Nyt parkkimaksu on euron tunnilta ja kaksi euroa tunnilta sunnuntaina.

Ulkoilualuetta ylläpitävä yrittäjä Kari Miettunen kertoo, että pysäköinti on muutettu maksulliseksi vuoden kestäneen pähkäilyn jälkeen. Kaupunki ulkoisti alueen käyttöoikeuden yrittäjälle kilpailutuksen kautta vuosi sitten.

– Kärvisteltiin vuosi päätöksen kanssa, sillä haluttiin pitää parkkialue ilmaisena. Ratkaisu liittyy kulurakenteeseen: kun tuotetaan ilmaista palvelua, yksityisyrittäjällä ei ole vaihtoehtoa, Miettunen avaa.

Alla olevalla videolla kerromme Mikosta, joka kieltäytyi maksamasta yksityisen parkkifirman maksuja ja hävisi jutun oikeudessa. Maksettavaa nyt lähes 13 000 euroa – ”Aivan helvetillistä”. Mikon tapaus ei liity Luukin parkkipaikkaan tai yrittäjään.

1:13

Ei rahastusta

Miettunen haluaa katkaista siivet rahastushuhuilta. Hänen mukaansa alueen ylläpito, kuten siivoaminen, talvihiekoitus ja ilmaisten vessojen huolto nielevät kuluja, joihin parkkirahat nyt laitetaan.

– Niitä ei kateta kahvikuppia myymällä. Kaikki ulkoilu on Luukissa edelleen maksutonta, mutta pitää ymmärtää, että yrityksenkin on toimittava voittoa tuottavasti.

Vessatkin voisivat olla maksullisia

Yrittäjä kertoo, että parkkimaksuja ei välttämättä olisi otettu käyttöön, jos ravintolapalveluilla olisi saatu katettua tarpeeksi kuluja. Myös vessojen muuttamista maksullisiksi pohdittiin.

– Vessahädästä veloittaminen olisi ryöstöä. Parkkialue on kuitenkin enemmän vapaaehtoinen, koska autolla ei ole pakko tulla. Tänne pääsee myös julkisilla, kävellen ja pyörällä, Miettunen sanoo.

Miettunen kertoo saaneensa aiheesta muutamia negatiivisia sähköposteja, sekä nähneensä keskustelua aiheesta sosiaalisessa mediassa. Yrittäjän ratkaisu on saanut ymmärtäväistäkin palautetta.

"Olisi pitänyt varoitella"

Miettusen mielestä parkkimaksut ovat kohtuullisia, jos esimerkiksi täysi autollinen joutuu maksamaan euron tai pari tunnilta pysäköinnistä.

– Aina, kun ilmaisesta joutuukin yhtäkkiä maksamaan, se on katastrofi. Ehkä ratkaisumme osui vähän väärään ajankohtaan tai siitä olisi ehkä pitänyt varoitella. Asiat ovat aina ikäviä, kun ne yllättävät.

Helsingin kaupungilta vahvistettiin päätöksen kuuluneen yrittäjälle, ja että ratkaisu oli yrittäjän tulonmuodostuksen näkökulmasta ymmärrettävä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.