Pyöräilykypärää pidetään tärkeänä – tämän verran sitä käytetään

Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä pitää tärkeänä, että läheiset käyttäisivät pyöräilykypärää pyöräillessään. Liikenneturvan kevään pyöräilykypäräkampanja kannustaa eritoten iäkkäitä pyöräilykypärän käyttöön.

Kun Liikenneturvan kyselytutkimuksessa* suomalaisilta kysyttiin mielipidettä pyöräilykypärästä, neljä viidestä piti erittäin tai melko tärkeänä, että oma läheinen käyttäisi pyöräillessään kypärää. Pyöräilykypärästä on tullutkin osa monen aktiivisesti pyöräilevän perusvarustusta.

– Helsinkiläiset näyttävät hyvää esimerkkiä siitä, kuinka sekä pyöräily että pyöräilykypärän käyttö kasvavat samanaikaisesti. Kaupungin seurantojen mukaan liki kaksi kolmesta pyöräilijästä muistaa kypärän, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna.

Pyöräily oiva kulkutapa myös iäkkäämmille

Liikenneturvan omien tarkkailujen mukaan koko maan tasolla 41 prosenttia käyttää kypärää pyöräillessään**. Yli 64-vuotiaista pyöräilijöistä pyöräilykypärän muistaa alle kolmannes. Iäkkäiden osuus erottuu kuitenkin pyöräilijöiden onnettomuustilastoissa: neljä kymmenestä tieliikenneonnettomuudessa menehtyneestä pyöräilijästä on yli 64-vuotias.

– Onnettomuuden sattuessa seuraukset ovat iäkkäillä yleensä vakavampia kuin nuoremmilla, sillä ikä tekee kehon hauraammaksi. Kypärä suojaa tehokkaasti päähän kohdistuvia iskuja.

Liikenneturva kampanjoi keväällä kannustaakseen myös iäkkäitä pyöräilykypärän käyttöön. Päätä käyttää -kampanja esittelee osan laajasta kypärävalikoimasta ja korostaa, että valikoimista löytyy jokaisen päähän ja makuun sopiva kypärä.

– Pyöräily parantaa kuntoa ja kehittää tasapainoa, lisää lihasvoimaa, virkistää mieltä ja on myös lääkettä nivelille. Se sopii siis mitä mainioimmin myös iäkkäämpien kulkutavaksi. Jos pyörään kiinnittää vielä tukevat ja hyvät pyörälaukut, kulkevat myös ostokset mukavasti matkassa, Tavaststjerna kannustaa.

*Liikenneturvan kyselytutkimuksessa haastateltiin 1677 suomalaista joulukuussa 2013. Kyselyn toteutti TNS Gallup.

**Liikenneturva seuraa tienkäyttäjien käyttäytymistä vuosittain valtakunnallisesti.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat