Pyöräilijästä pitäisi päästä ohi kapealla tiellä – saako sulkuviivan ylittää?

Autoilija vs. pyöräilijä - kuka väistää ja ketä? 1:22
Pyöräilijöiden ja autoilijoiden välit kiristyvät liikenteessä helposti.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Voiko pyöräilijän ohittaa ylittämällä hetkellisesti sulkuviivan?

Vastaus: Tietyillä leveämmillä tieosuuksilla pientareella pyöräilevän pyöräilijän ohittaminen onnistuu sulkuviivaa ylittämättä. Mikäli tie on kapeampi, on ohittamisen kanssa odotettava. 

Sulkuviiva on yhtenäinen, ajokaistojen välissä oleva valkoinen tai keltainen viiva. Vanhan tieliikenneasetuksen mukaiset keltaiset viivat tulee korvata valkoisilla viimeistään toukokuun 2023 loppuun mennessä.

Pyöräilijän ohittamiseen ei ole erivapauksia

On sulkuviivan väri kumpi tahansa, ei tieliikennelain mukaan ajoneuvolla saa ylittää ajosuunnalleen tarkoitettua sulkuviivaa eikä myöskään ajaa sen päällä. Sulkuviiva on tarkoitettu kyseisen ajoneuvon ajosuunnalle siinä tapauksessa, jos sulkuviivan oikealla puolella ei ole katkoviivaa. Myös vastakkaiset ajosuunnat erottavan, kyseisen ajoneuvon ajosuunnalle tarkoitetun, sulkuviivan vasemmalla puolella ajaminen on kielletty.

Polkupyörän ohittamisen osalta laissa ei siis ole mitään erivapauksia liittyen sulkuviivan ylittämiseen. 

Jos ajokaista tai pyöräilijän käyttämä piennar on niin leveä, että pyöräilijän ohittaminen on mahdollista turvallisesti ajamatta sulkuviivan päälle tai ylittämättä sitä, voi ohituksen toki tehdä.

Olennaista on kuitenkin muistaa, että ohitettaessa mitä tahansa ajoneuvoa tai jalankulkijaa on ohitettavaan jätettävä riittävän paljon sivuetäisyyttä. Mikäli tämä ei ole sulkuviivan, ajokaistan kapeuden tai riittävän leveän pientareen puutteen osalta mahdollista, on ohittaminen tehtävä vasta sulkuviivan päätyttyä. Tällöin on jättäydyttävä ajamaan riittävän etäisyyden päähän pyöräilijästä, kunnes tienkohta sallii turvallisen ohittamisen. 

Pelisilmää tarvitaan myös pyöräilijältä

Jos sulkuviiva jatkuu kapealla tieosuudella pidempään, tarvitaan pelisilmää myös pyöräilijältä: Tieliikennelain mukaisesti muita ajoneuvoja olennaisesti hitaammin ajavan on kapealla tai mutkaisella ajoradalla - taikka vastaantulevan liikenteen ollessa vilkasta - ohituksen helpottamiseksi tarvittaessa vähennettävä nopeutta ja mahdollisuuksien mukaan annettava tietä. 

Käytännössä tien antaminen onnistuu esimerkiksi siirtymällä sivuun ja pysähtymällä mahdollisen pelto- tai metsätieliittymän kohdalla. Aikeesta on syytä kertoa takana ajaville ajoissa asianmukaisin merkinannoin.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat