Mainos

Puutarhan värisuunnittelu kannattaa

Värit vaikuttavat meihin hoitavasti ja energisoivasti. Minkä värisen puutarhan sinä tarvitset?

Me ihmiset reagoimme elävinä olentoina valoon ja värit vaikuttavat myös mielialoihimme. Värit voivat esimerkiksi joko rentouttaa tai piristää. Sokeidenkin väitetään kykenevän erottamaan eri värit tunnustelemalla niiden värienergiaa sormenpäillä. Asiaan ei liity mitään mystiikkaa, sillä värithän ovat eripituisia sähkömagneettisia aaltoja. Värien vaikutus on myös todistettu tieteellisesti. Esimerkiksi punainen ja keltainen väri kohottavat verenpainetta kun taas sininen vaikuttaa siihen alentavasti.

Kasvien ja kukkien värienvalinta kannattaa tehdä harkiten, sillä kovin kirjava ryhmä on levoton, eivätkä kasvit pääse siinä edukseen. Puutarhaan kannattaakin sommitella sellaisia rykelmiä ja alueita, joiden värit sointuvat yhteen. Halutessaan puutarhaan voi valita kaksi tai kolme pääväriä. Helpointa on tietysti perustaa yksivärinen kukkaryhmä. Silloinkin vaihtelua saa valitsemalla perennoja, joilla on erimuotoiset lehdet. Myös vihreän sävyjä on paljon erilaisia, joten niilläkin puutarhaansa saa vaihtelua ja eloisuutta. Voimakkaimman vaikutelman tekevät kirkkaat ja erottuvat värit.

Väriensuunnittelussa haasteellisinta on perustaa kukkaryhmä, jonka värit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Koska luonto ei noudata mitään sääntöjä tai kalenteria, kukat puhkeavat kukkaan olosuhteiden mukaan. Voi helposti käydä niin, että kukat, jotka on suunniteltu puhkeamaan kukkaan eri aikaan, alkavatkin jonain vuonna kukkia samaan aikaan.

Väsyneen ja masentuneen puutarha

Punaiset, oranssit ja keltaiset ovat lämpimiä ja avoimia värejä, jotka innostavat ja antavat energiaa ja tarmoa. Punainen puutarha sopiikin etenkin työelämässä kovilla olevalle johtajalle, joka saa kirkkaasta väristä voimaa. Punainen rohkaisee etsimään uusia ratkaisuja ja uudistumaan itsekin. Edelläkävijän puutarha on ilman muuta punainen. Samoin tietysti intohimoisesti rakastuneen. Kielteisistä ajatuksista kärsivä hyötyy myös punaisesta puutarhasta. Punainen rohkaisee myös ujoa ihmistä uskaltamaan elää täydemmin.

Punaisella on myös terveysvaikutuksia. Se helpottaa esimerkiksi jalkojen lihas- ja niveljäykkyyttä. Punaisen värin väitetään myös auttavan halvauspotilaita, sillä se nopeuttaa verenkiertoa ja kohottaa verenpainetta.

Punaiseen puutarhaan sopivat esimerkiksi palavarakkaus, väriminttu ja päivänlilja, ketoneilikka ja unikko.

Elämänmuutoksia halajava valitsee oranssin

Oranssia sanotaan sydämellisten ja hyväntahtoisten ihmisten väriksi. Kutsuja mieluusti järjestävän ja vieraita kotiinsa kutsuvan puutarhan väriksi sopii siksi parhaiten kirkas oranssi. Oranssi murtaa ihmisten välisiä raja-aitoja ja edistää kontaktien syntymistä.

Oranssissa värissä on liikkeelle panevaa voimaa. Tämän värisessä puutarhassa istuskeleva saattaa huomata saavansa viimein voimaa kohdata menneisyyden kipeitä tapahtumia tai laittaa avioeron vireille. Oranssi kannustaa muutoksiin. Se antaa lisää puhtia ja peräänantamattomuutta juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Oranssista puutarhasta voi olla hyötyä myös surusta, murheesta ja vastoinkäymisistä kärsivälle. Voimakas väri antaa voimaa selvitä vastoinkäymisistä. Oranssi laukaisee psyykkistä lamaannusta silloin kun tulevaisuus tuntuu uhkaavalta ja ihminen on peloissaan. Oranssista sanotaan olevan apua myös astmasta, keuhkoputkentulehduksesta, epilepsiasta, reumatismista, nivelrikosta ja mielenterveysongelmista kärsiville. Se myös edistää ruuansulatusta ja ruokahalua, ja siksi oranssi onkin suosittu väri esimerkiksi pikaruokaloissa.

Oransseja kukkia ovat esimerkiksi syyssädekukka, japaninkellovaivero, tarhapäivännouto, esikko ja sädepäivänhattu.

Opettajalle ja tutkijalle sopii keltainen puutarha

Tieteellisyyteen taipuva saattaa tuntea vetoa keltaista puutarhaa kohtaan, sillä keltaisen värin sanotaan selvittävän ja paljastavan asioita. Keltainen väri voi auttaa keskittymään, innostumaan ja toisaalta mukautumaan. Se auttaa tekemään tarvittaessa nopeita päätöksiä. Keltainen väri rohkaisee välittämään tietoa ja sopii siksi myös opettajan ammatissa toimivalle. Keltaisen valitseva ihminen on todennäköisesti luontaisesti aurinkoinen ja aulis.

Keltaisessa puutarhassa oleskelusta voi olla apua ihmiselle, joka kärsii kielteisistä ajatuksista. Auvoinen keltainen kohottaa itsetuntoa, hälventää masennusta ja karkottaa turhia pelkoja. Vaihdevuosista kärsivä, diabetes- ja reumatismioireiset saattavat myös saada apua keltaisessa puutarhassa oleskelusta.

Keltaisilla kukilla kukkivia kasveja ovat esimerkiksi kultahelokki, auringonkukka, kultakärsämö, syyshohdekukka, tarhapiisku, monet vihmat, jättipoimulehti ja kevätvuohenjuuri.

Hellyyttä kaipaava valitsee vaaleanpunaisen

Vaaleanpunainen on pikkutyttöjen ja nuorten naisten luontaisesti valitsema väri. Pinkki puutarha lohduttaa ja tyynnyttää aikuistakin. Elämässään vailla rakkautta ja hellyyttä oleva yksinäinen voi saada vaaleanpunaisesta puutarhastaan hyvää oloa.

Vaaleanpunaisin kukin kukkivat esimerkiksi monet ruusut, pelargoniat, pionit sekä jotkut syreenitkin.

Kiireisen ja elpymistä kaipaavan puutarha on sininen

Sininen puutarha tuo levon kiireiseen mieleen. Se tyynnyttää, hillitsee ja luo rauhaa. Siniset ja purppurat hillitsevät temperamenttia ja tekevät olon rennoksi. Myös ihminen, joka haluaa kehittää itsessään vilpittömyyttä ja rehellisyyttä, voi istuttaa puutarhaansa sinisiä kukkia.

Sinisessä on parantavaa voimaa. Vaikeasti sairas voi saada helpotusta ja mielenrauhaa sinisestä puutarhasta. Sininen laskee verenpainetta ja hillitsee kilpirauhasen liikatoimintaa. Se voi auttaa myös unettomuuteen ja edistää mielipahasta toipumista.

Sinisiä kukkia ovat esimerkiksi rantatädyke, lehtosalvia, kaunosilmä, monet akileijat, ukonhattu ja kurjenkello.

Purppuranvärinen puutarha edistää henkisyyttä

Purppuranvärinen, violetti ja lila puutarha ovat yleensä hieman vanhemman henkilön puutarhoja, sillä nämä värit liittyvät ihmisen henkiseen puoleen. Ne auttavat ajatuksia vapautumaan arjen askareista. Purppurat ja lilat kohottavat ja saavat ihmisen irtautumaan materiaan liittyvistä ajatuksista. Esimerkiksi papit, muusikot ja taidemaalarit voisivat hyvinkin viihtyä lilassa puutarhassa.

Lila väri auttaa päänsärkyyn ja päänahan ärsytykseen. Myös immuunijärjestelmän ja hermoston sanotaan saavan hyötyä purppurasta.

Purppuran ja lilan värisiä kukkia ovat esimerkiksi pikkujumaltenkukka, purppurapunalatva, sireeni, syysleimu, punatähkä, rantakukka, kuunliljat, asterit, monet jaloangervot ja herttavuorenkilpi.

Valkoinen puutarha iltaisin ulkona istuskelevalle

Valkoinen puutarha sopii ihmiselle, joka haluaa nauttia puutarhastaan useimmiten iltaisin. Valkoinen väri loistaa parhaiten illan hämyssä ja luo vihreän kanssa rauhallisen ja kohottavan tunnelman, joka sopii vaikkapa mietiskelylle.

Kesäillan hämäräiltoihin puutarhaa suunnittelevan kannattaa valita paitsi valkoisia kukkia myös perennoja, joiden lehdet loistavat hyvin hämärässä. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi kuunliljan valkovihreälehtiset lajikkeet ja raidalliset heinät sekä esimerkiksi hohtava hopeahärkki. Myös runsas pensaskärhö loistaa hämärässä kesäillassa hurmaavasti. Valkoiseen voi yhdistää myös hyvin vaaleaa vaaleanpunaista kukkaa, esimerkiksi varhain kukkivaa alppiruusua, joka sekin hohtaa kauniisti hämärässä.

Valkoisia kukkia on monissa lajikkeissa, kuten syysleimuissa, jaloritarinkannuksissa, monissa liljoissa ja särkyneissä sydämissä sekä pioneissa ja ruusuissakin. Näyttäviä valkoisia kukkia ovat myös keväällä kukkiva norjanangervo sekä kesällä kukkiva töyhtöangervo.

Valkoinen puutarha sisältää oikeastaan kaikki värit, sillä valkoinen sisältää kaikkia värejä yhtä paljon. Valkoisen sanotaankin olevan kosmisen viisauden väri, joka symboloi täydellistä puhtautta.

Teksti: Nina Pinjola / Mediafocus

Valokuvat: Plantagen

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Lilian Verner-Bonds: Väriterapia, henkiseen tasapainoon ja terveyteen värien avulla

Lena Månsson & Bertil K. Johansson: Perennat

Valitut Palat: Enemmän iloa puutarhasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.