Puutarhan talvipuuhat – valmista piha kevään kukintaan jo nyt!

Vaikka lumivaippa peittää vielä maan parhaiden talvikuukausien ollessa meneillään, voi aatokset kääntää jo pikkuhiljaa keväisiin puutarhapuuhiin.

Siinä missä kotipuutarhurit joutuivat tammikuussa tyytymään lähinnä lumen alla lepäävän paratiisinsa ihailuun, helmikuussa voi ryhtyä jo varsinaisiin toimiin tulevan kesän kukkean puutarhan takaamiseksi.

Estä myyrätuhot

Ensimmäisenä huomio kannattaa kiinnittää puutarhan hedelmäpuihin. Koska lumen alla käytäviään kaivelevat myyrät saattavat tehdä suuriakin tuhoja, estä tämä tallaamalla lumi tiiviiksi hedelmäpuiden rungon ympäriltä.

Tarkista myös, että jäniksiä varten pystytetyt suoja-aidat ovat kunnossa, eivätkä pitkäkorvat pääse loikkimaan aidan yli nietosten kerättyä talven aikana korkeutta.

Leikkaa hedelmäpuut ja kuusiaita

Omena- ja päärynäpuiden leikkaus tulee ajankohtaiseksi helmi-maaliskuun aikana, sillä leikkausoperaatioon ryhdytään talven kovimpien pakkasten ollessa takana.

Hedelmäpuiden leikkauksilla pidetään puun latvus ilmavana. Suunniteltu karsiminen avittaa myös puuta kasvattamaan hyviä ja vahvoja oksia. Tämä taas pidentää sekä puiden ikää että parantaa hedelmien laatua.

Leikkaus tulee aloittaa kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi leikataan latvuksen sisäänpäin kasvavia oksia. Lisäksi oksat, jotka kasvavat liian jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden, kannattaa myös poistaa.

Jos pihalta löytyy kuusiaita, kannattaa sekin leikata helmi-maaliskuussa. Muista, että kuusen versoja leikatessa typistetään vain viimeisen vuoden versoja. Pihaa koristavia tuijia taas voi karsia rankemmallakin kädellä. Pudista puiden ja pensaiden päältä myös lumi, jos oksat taipuvat sen painosta.

Suojaa herkät ja ikivihreät kasvit

Kevätaurinko alkaa pian porottaa sellaisella voimalla, että kylmien kuukausien kangistamat kasvit ovat entistä kovemmilla. Monet puutarhan kasvit kuukahtavatkin auringon ilmestyttyä voimakkaan haihtumisen myötä vedenpuutteeseen.

Kasveja voi kuitenkin suojata liialta haihtumiselta ja polttavalta auringolta asettamalla niiden päälle havunoksia tai ilmavaa kangasta. Etenkin herkät havukasvit ja alppiruusut kannattaa suojata.

Suunnittelu voi alkaa!

Miltä haluat puutarhasi näyttävän tulevana kesänä? Nyt on aikaa haaveilulle ja unelmoinnille uusien kukkasten, pensaiden ja puiden istuttamisen suhteen. Lueskele puutarhakirjoja ja -lehtiä saadaksesi uusia ideoita, ja pistä suunnitelmiasi jo paperille.

Uuden kasvikauden valmistelun aloittaminen tuo kevään jo paljon lähemmäksi!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat