Puutarhan keväthuolto: Pidennä pihakalusteidesi ikää

Oikealla huollolla puiset ulkokalusteet pysyvät pidempään hyväkuntoisina. 

Piha- ja parvekekalusteita ei kannata jättää oman onnensa nojaan, sillä ajan kanssa niitä vahingoittavat niin ilmansaasteet, noki, kosteus, aurinko kuin meren läheisyyskin. Kalusteet kannattaa huoltaa joka syksy ja kevät, kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

Aloita huolto pesemällä kalusteet vedellä ja miedolla pesuaineella. Mikäli kalusteissa on hometta, löytyy sen poistoon erityisiä tuotteita. Pystyyn nousseet puukuidut saa pois hiomalla.

Puuöljy vai maali?

Tikkurila suosittelee kalusteiden käsittelyyn sävytettyä puuöljyä.

– Sävytetty öljy suojaa puuta UV-säteilyltä. Värittömästä öljystä UV-säteily menee esteettömästi läpi, ja puu haalistuu ja harmaantuu nopeammin, kertoo puu- ja metalliulkotuotteiden tuotepäällikkö Hanna Salonen.

Sävytetyissä öjyissä lopputulos on aina öljyn ja puun oman värin summa. Esimerkiksi valkoiseksi ruskeaa kalustetta ei sävytetyllä öljyllä saa.

– Siihen tarvitaan peittävää maalia. Maalaamalla kalusteesta saa minkävärisen tahansa, mutta kun puhutaan taivasalla olevista kalusteista, suosittelemme ensisijaisesti öljykäsittelyä, Salonen sanoo.

– Öljy imeytyy puun sisään eikä jätä kerrosta tai kalvoa kalusteen päälle. Maaliin taas tulee väistämättä jossain vaiheessa halkeama, ja maalipinta lähtee hilseilemään ja halkeilemaan.

Jos et halua muuttaa puun omaa väriä, valitse värikartasta sävy mahdollisimman läheltä puun omaa väriä.

Hyvä käsittelylämpötila on noin 15–20 astetta ja ilmankosteus noin 50 prosenttia. Tuotekohtaiset suositukset kannattaa kuitenkin tarkistaa käyttöohjeista. 

Lähteet: rakentaja.fi, Tikkurila

Lue myös:

    Uusimmat