Mainos

Puudutusaineen aiheuttama harvinainen myrkytystila värjäsi naisen veren siniseksi: "Niitä tapauksia, joita opiskelet, mutta harvoin kohtaat"

Lääkeaineen aiheuttama harvinainen myrkytystila värjäsi naisen veren siniseksi.

25-vuotias nainen hakeutui päivystykseen Rhode Islannilla Yhdysvalloissa. Naisen oireina olivat muun muassa heikotus, väsymys ja hengenahdistus.

Naisella oli myös yksi oire, johon ei yleensä törmää: hän oli kirjaimellisesti värjäytymässä siniseksi.

Selvisi, että naisen veri oli värjäytynyt siniseksi. Naista hoitanut lääkäri Otis Warren kirjoittaa tapauksesta The New England Journal of Medicine-julkaisussa.

Warren kertoo CNN:lle, että on uransa aikana nähnyt vain toisen vastaavanlaisen tapauksen. Koska Warren muisti tapauksen, hän osasi arvella, mistä naisen poikkeuksellinen tila johtuu.

– Tämä on yksi niistä harvinaisista tapauksista, joista opiskelet, mutta harvoin kohtaat niitä, Warren kommentoi CNN:lle.

Syynä lääkeaineen aiheuttama myrkytystila

Päivystyksessä nainen kertoi käyttäneensä suuria määriä bentsokaiini-puudutusainetta hammassärkyyn. Bentsokaiini on aine, jota käytetään etenkin paikallispuudutukseen.

Lääkeaineen sivuvaikutuksena nainen oli saanut methemoglobinemian, jolloin methemoglobiinin määrä veressä lisääntyy.

Suurina määrinä methemoglobiini aiheuttaa veren värjäytymisen.

Warrenin mukaan veren sininen väri johtuu siitä, että veri sitoutuu happeen eikä vapauta sitä kudokseen, missä sitä tarvittaisiin.

– Happirikas veri on tyypillisesti kirkkaanpunainen. Vaikka veri näyttää siniseltä, happipitoisuudet voivat itse asiassa olla melko korkeat, Warren sanoo CNN:n haastattelussa.

Naista hoidettiin sairaalassa usean päivän ajan ja hänelle annettiin vastalääkkeeksi metyleenisinistä.

– Metyleenisininen palauttaa puuttuvan elektronin hemoglobiinimolekyylin, joka palauttaa happea ja auttaa vapauttamaan happea takaisin kudokseen, Warren sanoo.

Hoidon aikana naisen olotila parani huomattavasti ja värimuutokset vähenivät. Lopulta nainen kotiutettiin ja hänet ohjattiin hammaslääkärin avovastaanotolle.

Vaikka tässä tapauksessa potilas toipui tilasta, veren värimutaatiot ovat hengenvaarallisia.

– Kun mutatoituneen veren määrä on 50 prosenttia tai enemmän, potilaat voivat vaipua koomaan tai saada sydänkohtauksen. Kaikki yli 60 prosentin mutaatiot voivat aiheuttaa kuoleman, Warren sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja