Putoaako paino nopeasti? Tämän takia se on vaarallista!

Haaveilu pikaisesta painonpudotuksesta on monille arkipäivää, ja laihdutuskuurin seurauksena kilot voivat karista hurjaakin tahtia. Liian nopea painonpudotus ei kuitenkaan ole terveydelle hyväksi.

Laihdutusmainoksissa voi huomata usein lupauksia "pikaisesta painonpudotuksesta kuukaudessa" tai jopa nopeammista tuloksista. Vaikka keventynyt elopaino kieltämättä onkin sijoitus omaan terveyteen, ei kiloja kannata tiputtaa liian kovaa tahtia.

Nopea laihdutus saattaa nimittäin aiheuttaa liudan niin henkisiä kuin fyysisiäkin sivuvaikutuksia, jotka eivät ole lainkaan miellyttäviä – vaikka pienempi peilikuva sitä olisikin. Ravitsemusasiantuntijat myös muistuttavat, etteivät pikaisen laihtumisen tulokset ole usein kovinkaan pitkäkestoisia.

Nämä vaarat nopea laihtuminen aiheuttaa:

Nestehukka
Monet saattavat laihduttaa itseään epäterveellisesti pitämällä kropan vähällä nesteellä. Dieetillä tulisikin muistaa juoda riittävästi vettä, sillä elimistön kuivuminen aiheuttaa huimausta, pyörtyilyä, lihaskramppeja tai pahimmillaan jopa kuoleman.

Voimat loppuvat
Nopea painonpudotus tekee olon myös erittäin voipuneeksi ja väsyneeksi. Syy on liian vähäisessä kalorien saannissa, jolloin elimistön ruoansulatus hidastuu ja väsymys korostuu.

Sappikivet
Sappirakko on pieni, maksan lähellä sijaitseva pussi. Sappikivet ovat kiven näköisiä, kovettuneita kolesterolikerrostumia, joiden muodostumista laihtuminen edesauttaa.

Ravinteet puuttuvat
Monet kieltävät laihdutuskuurilla ollessaan itseltään tietyt ruoka-aineet. Tämä saattaa johtaa tärkeiden ravintoaineiden puuttumiseen elimistöstä, jolloin kroppa ja mieli alkavat voida huonosti.

Stressitaso kohoaa
Tiukalla paastolla oleminen hidastaa myös ruoansulatusta, joka puolestaan kiihdyttää stressihormoni kortisolin eritystä kehoon. Tämän vuoksi saatat tuntea olosi henkisesti ja fyysisesti voimattomaksi ja stressaantuneeksi.

Hiustenlähtö
Laihduttamalla viet itseltäsi tärkeitä ravintoaineita, ja erityisen tärkeää hiuksille olisi proteiinin saanti. Jos sitä ei kuitenkaan tarpeeksi, hiuksista tulee hauraat, huonokuntoiset ja ne saattavat jopa lähteä.

Ruoansulatus häiriintyy
Kun kroppasi on painonpudotusvaiheessa, se alkaa hidastaa ruoansulatusta jaksaakseen paremmin. Heti normaalin syömisen aloitettuasi saatat jälleen lihoa nopeammin, sillä ruoansulatuksella kestää jälleen hetki päästä oikeaan rytmiin kiinni.

Muut terveysongelmat
Tärkeiden ravinteiden puutokset kehossa voivat edesauttaa useiden sairauksien kehitystä. Yleisiä nopean laihtumisen edesauttamia oireita ovat ainakin lihasheikkous, anemia ja ummetus.

Lähde: Indian Times

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat