Putinin syytös lännen ydinasekiristyksestä huolestuttaa: "Tämä kuva on niin harhainen"

8:37
Millasia Venäjän sisäisiä riskejä liikekannallepanoon liittyy ja miksi Putin toimii näin? Katso videolta koko haastattelu.

Putinin keinot ovat loppumassa sodan suhteen, pohtii kenraalimajuri evp Pekka Toveri Asian ytimessä -ohjelmassa. Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg puolestaan pohtii, että Putinin retoriikka on nyt huolestuttavaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona allekirjoittaneensa asetuksen osittaisen liikekannallepanon julistamisesta Venäjällä. 

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu tarkensi myöhemmin, että liikekannallepano koskee noin 300 000:tta aiempaa kokemusta omaavaa henkilöä.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri katsoo, että Putinin keinot sodassa ovat loppumassa.

– Yritetään epätoivoisesti keksiä, mistä saataisiin lisää sotaväkeä puolustamaan ja pitämään niitä alueita, mitkä tähän mennessä on pystytty valtaamaan.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg näkee Venäjän sotilailla olevan motivaatio-ongelmia, rintamalta on myös poistunut ihmisiä.

– Mobilisaatiolla ei haeta välttämättä hyökkäykseen pääsyä, vaan asemien pitämistä.

Toveri muistuttaa, että Venäjällä ei ole kunnollista varustusta joukoille ja liikekannallepanon piiriin kuuluvat ovat huonosti koulutettuja.

– Ei tällä joukolla mitään hyökkäysoperaatiota kyetä tekemään, hyvä jos kyetään puolustautumaan.

– Jos Venäjä tässä sodassa jotain voittoa haluaa, sehän on vuosien asia ja siihenhän Putin on toiveensa laskenutkin, Forsberg kommentoi.

Venäjällä mielenosoituksia

Venäjällä on nähty tänään mielenosoituksia eri kaupungeissa sen jälkeen, kun Putin kertoi liikekannallepanosta. Toveri pohtii, että toimenpide on hyvin epäsuosittu.

Sotaa on tähän asti pyritty käymään niin, että sitä ei huomattaisi kotirintamalla Venäjällä. Nyt sota kuitenkin vaikuttaa isompaan joukkoon ihmisiä, kun miehiä lähetetään rintamalle.

– Kyllä se aiheuttaa levottomuutta yhteiskunnassa, jossa on muutenkin paljon levottomuutta.

Ydinaseiden käyttöön ei uskota puheista huolimatta

Keskiviikkoaamuna julkaistussa puheessaan Putin syytti länttä ydinaseilla kiristämisestä.

Suomen puolustusvoimien mukaan se on ottanut huomioon tämänkaltaisen tilannekehityksen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tänään tilanteen olevan arvaamaton, sillä Putin ei ole tappion myöntäjä. Hän kuitenkin painotti, että ei usko ydinaseiden käyttämiseen.

Forsberg katsoo, että vaikka puheita ydinaseista on aiemmin ollut, nyt sävy on muuttunut.

– Nyt lähdettiin kehittämään täysin absurdia tarinaa siitä, että Nato uhkaa Venäjää hajottamisella ja suunnitelmia on tehty monta kymmentä vuotta.

– Tämä kuva on niin harhainen, että jo itsessään sen kertominen on huolestuttavaa.

Toverin mukaan tilanteessa on kysymys Putinin vallassa pysymisestä.

– Se voi laukaista aseen käytön, johon en kylläkään usko.

Voit katsoa koko Asian ytimessä -jakson MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja