Putin ja Biden pitävät tänään videokeskustelun Ukrainasta

11:41
Katso myös video: Venäjä-tuntija Markku Kangaspuro vastaa polttavimpiin kysymyksiin Ukrainan tilanteesta.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä pitää tänään videokeskustelu muun muassa Ukrainan jännittyneestä tilanteesta.

Valkoisen talon mukaan Biden korostaa keskusteluissa Yhdysvaltain huolta Venäjän armeija toiminnasta Ukrainan rajalla. Biden myös vahvistaa Yhdysvaltain tuen Ukrainan suvereniteetille sekä alueelliselle koskemattomuudelle.

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on kiistänyt syytökset ja sanonut puolestaan olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita.

Ukraina ja sen läntiset liittolaiset ovat syyttäneet Venäjää siitä, että se lähettää aseita ja sotilaita Itä-Ukrainan separatistikapinallisten tueksi.

Jännite Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole mitään uutta. Vuonna 2014 Venäjä liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan itseensä ja pian sen jälkeen Venäjä alkoi tukea separatistikapinallisia Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueilla.

Ukrainan konflikti on tähän mennessä vaatinut yli 13  000 ihmisen hengen.

Venäjä halutaan takaisin neuvottelupöytään Ukrainan kanssa

Tiistaisen videotapaamisen alla Biden keskusteli Ukrainan tilanteesta myös Ranskan, Saksan, Italian ja Britannian johtajien kanssa.

Viisikko käsitteli aihetta puhelinpalaverissa, jonka jälkeen Valkoinen talo kertoi tiedotteessa, että ryhmä vaatii Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla. Lisäksi johtajat olivat yhtä mieltä siitä, että diplomatia on ainoa tapa ratkaista kyseinen konflikti.

Palaverin annista kertoi Valkoisen talon lisäksi myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanslia.

Johtajien mukaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Palaverin osallistujat kertoivat myös sitoutuvansa toimimaan rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi Euroopassa.

Lisäksi he painottivat sitä, kuinka Venäjän tulisi palata neuvottelupöytään Ukrainan kanssa osana niin kutsuttua Normandia-ryhmää, joka on setvinyt Ukrainan tilannetta vuosien varrella Ranskan ja Saksan suojeluksessa.

Länsi on valmis taloudellisiin vastatoimiin

Nimettömänä aihetta kommentoineen Yhdysvaltain hallinnon virkamiehen mukaan maa on eurooppalaisten liittolaistensa kanssa valmis turvautumaan merkittäviin taloudellisiin vastatoimiin, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Virkamiehen mukaan nämä toimet aiheuttaisivat vakavaa haittaa Venäjän taloudelle.

Toimittajille puhuneelta virkamieheltä kysyttiin myös siitä, onko Yhdysvallat valmis lähettämään joukkoja Ukrainaan, jos Venäjä hyökkää.

–  (Hallinto) ei pyri päätymään tilanteeseen, jossa vastatoimiemme huomio keskittyy amerikkalaisten asevoimien suoraan käyttöön, hän vastasi.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on tehnyt selväksi, että se suhtautuu venäläisjoukkojen raja-alueelle pakkautumiseen vakavana uhkana.

Puolustusministeri Lloyd Austin keskusteli maanantaina alueen tilanteesta useiden asevoimien johtohenkilöiden kanssa. Asiasta kertoneen ministeriön edustajan mukaan Austin pyrkiikin pitämään itsensä läheisesti kartalla Ukrainan ja Venäjän länsiosien tilanteesta.

Länsimaiset johtajat vaativat Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla

Ranskan, Saksan, Italian, Britannian ja Yhdysvaltain johtajat vaativat Venäjää liennyttämään kiristynyttä tilannetta Ukrainan rajalla, kertoo Valkoinen talo. Viisikko on myös yhtä mieltä siitä, että diplomatia on ainoa tapa ratkaista konflikti.

Viiden länsivallan johtajat ilmaisivat näkemyksiään puhelinpalaverissa, jonka annista kertoi myös Ranskan presidentinkanslia. Johtajien mukaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Lisäksi he painottivat sitä, että Venäjän tulisi palata neuvottelupöytään Ukrainan kanssa osana niin kutsuttua Normandia-ryhmää.

Venäjän on syytetty valmistelevan hyökkäystä rajanaapuriaan vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja