Washington Post: Venäjällä ensi vuonna jopa 175 000 sotilasta Ukrainan rajalla – hyökkäysvalmius voi olla saavutettu jo vuoden alusta

1:33
Video: Yhdysvallat harkitsee lähettävänsä Ukrainalle aseistusta – Ukrainan tiedustelupomo pelkää Venäjän hyökkäystä

Venäjä suunnittelee jopa 175 000 sotilaan sijoittamista Ukrainan rajalle, kirjoittaa Washington Post viitaten amerikkalaisiin tiedustelulähteisiin. Lehden mukaan rajalle ollaan siirtämässä myös tykistöä ja tankkeja. Joukot voisivat olla hyökkäysvalmiudessa useilla rintamilla jo ensi vuoden alussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ei vahvistanut lukuja uutistoimisto AFP:lle, mutta on erittäin huolestunut todisteista, joiden mukaan Venäjä suunnittelee aggressiivisia toimia Ukrainaa vastaan.

Washington Postin mukaan Venäjä siirtää joukkoja koko ajan myös pois rajalta samaan aikaan kun tuo uusia joukkoja toisaalle, jotta sotilaiden kokonaismäärää olisi vaikea hahmottaa ja mahdolliset operaatiot pysyisivät paremmin salassa.

Putinille ja Bidenille tulossa videotapaaminen

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenteille Vladimir Putinille ja Joe Bidenille ollaan järjestämässä videotapaamista ensi viikolle, Venäjän hallinto kertoi perjantaina.

Kremlin ulkopoliittisen neuvonantajan Juri Ushakovin mukaan päivä on jo tiedossa, mutta sitä ei ilmoiteta julkisuuteen ennen kuin kaikista yksityiskohdista on sovittu. Keskustelu järjestetään Ushakovin mukaan sen jälkeen, kun Putin vierailee maanantaina Intiassa.

Presidentti Biden sanoi perjantaina aikovansa tehdä Venäjälle "hyvin, hyvin vaikeaksi" toteuttaa hyökkäyksen Ukrainaan.

Putin lisäsi keskiviikkona panoksia vaatimalla takuita siitä, että sotilasliitto Nato ei laajene itään. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehotti perjantaina Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia olemaan hyväksymättä Venäjän vaatimuksia.

Kuleba sanoi uutistoimisto AFP:lle, ettei Nato-jäsenyyden tavoittelemisesta luopuminen ole Ukrainalle vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja