Purra MTV:lle: Työttömyysturvan leikkauksista johtuvat vakuutusmaksusäästöt valtion kassaan

Erikoishaastattelussa valtiovarainministeri Riikka Purra 17:49
Katso Riikka Purran haastattelu tästä

Työllisyysrahasto kertoi elokuun lopussa, että hallituksen toimien vuoksi se aikoo esittää työttömyysvakuutusmaksujen tuntuvaa alentamista. Työmarkkinajärjestöt ovat toivoneet alennuksesta lisää rahaa palkansaajille.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) tyrmää palkansaajien toiveet työttömyysvakuutusmaksujen alennusten siirtymisestä palkansaajien lompakkoon. Työllisyysrahasto kertoi elokuun lopussa, että se aikoo esittää työttömyysvakuutusmaksujen merkittävää alentamista. Taustalla ovat hyvä suhdanne- ja työllisyyskehitys, mutta myös hallituksen suunnittelemat säästötoimet työttömyysturvaan.

Purran totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että valtion huono taloustilanne on otettava huomioon mahdollisia veroja ja maksujen alentaessa.

Työllisyysrahaston varathan ovat kasvaneet erityisesti hyvän työllisyyskehityksen takia eli tämä on hallituksen suunnalta katsottuna ansiotonta arvonnousua, mutta kun puhutaan toimista, joita hallitus aikoo tehdä, esimerkiksi aikuiskoulutustukeen liittyen, joka myös vähentää näitten rahastojen maksuja, niin itse lähden siitä että tämä pitää kyetä siirtämään tukemaan valtion budjettia.

Valtiovarainministeri painottaa, että hän tahtoo vahvistaa valtion taloutta työttömyysvakuutusmaksujen osalta vain suoraan hallituksen toimista johtuvilla menosäästöillä.
 

Sekä palkansaaja että työnantaja puoli on ollut valtiovarainministerin kanssa eri linjoilla. Maanantaina julkaisemansa tiedotteen mukaan työmarkkinoiden keskusjärjestöt katsovat, että työttömyysvakuutusmaksujen vakuutusperiaatteesta tulisi pitää kiinni eikä vakuutusmaksuja ole tarkoitettu paikkaamaan muuta julkista taloutta.

Purran mukaan kaikki liikenevät varat tulisi käyttää nyt velkaantumisen hidastumiseen.

– Itse olen kyllä niin huolestunut tästä julkisen talouden tilasta ja niistä alijäämistä ja velkakehityksestä, että näkisin itse, että meidän pitää etsiä kaikkia mahdollisia keinoja, tarvittaessa myös uusia säästökeinoja, jotta pysymme tässä hallitusohjelmankin määrittämällä uralla.

Oikaisu kello 15.23: Täsmennetty Riikka Purran sitaattia työllisyysrahaston varoista ja hallituksen toimista. Lisäksi muutettu jutun otsikko vastaamaan täsmennystä.

Lue myös:

    Uusimmat