Puolustusministeri Kaikkonen: Nato-jäsenyyden venymiseen ensi vuoteen pitää varautua

Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministerit puhuivat mm. hävittäjähankinnoista – kertovat nyt tapaamisestaan 12:56
Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministerit tapasivat torstaina Lopella.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Suomen Nato-jäsenyys voi olla tosiasia vasta ensi vuoden puolella.

Kaikkonen tapasi torstaina kollegansa Ruotsista ja Norjasta Lopella Marskin majalla. Puolustusministerit Kaikkonen, Peter Hultqvist Ruotsista ja Bjørn Arild Gram Norjasta keskustelivat muun muassa maiden välisestä puolustusyhteistyöstä.

Puheissa ei luonnollisesti vältytty Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessilta. Kaikkonen totesi ministerien tiedotustilaisuudessa, että Suomen jäsenyyden venymiseen ensi vuoden puolelle täytyy varautua.

– Olen käyttänyt ilmaisua, että parhaassa tapauksessa Suomi on jäsen tämän vuoden lopulla. Se on se paras tapaus. Jos tulee hidasteita tai esteitä, niin siihenkin pitää henkisesti varautua, että ensi vuoden puolelle menee.

"Odottaminen on ajanhukkaa"

Ministeri Kaikkoselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, uskooko hän, että Suomeen tulee Naton tukikohta. Ne keskustelut ovat edessä aikanaan, vaikka Suomen integrointi Natoon on jo aloitettu.

– En halua tässä vaiheessa sulkea mitään vaihtoehtoa pois, mutta haluan kuitenkin pitää katseen pallossa, ja tällä hetkellä on tärkein varmistaa ripeä täysjäsenyys Natossa.

Kaikkosen mukaan nyt tehdään kovasti työtä niin Suomessa kuin Ruotsissa, että jäsenyys saataisiin voimaan mahdollisimman nopeasti.

Ruotsin Hultqvist sanoi toivovansa maiden pääsevän jäseniksi mahdollisimman pian.

– Odottaminen on ajanhukkaa, Hultqvist sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat