Puoluerahoitus noussut uuteen ennätykseen – toissa vuonna puolueet saivat rahaa 4,3 miljoonaa euroa

2:47
Miten kuntavaalit sitten voidaan järjestää turvallisesti? Entä, voiko karanteenissa oleva äänestää kotona? Katso oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vastaukset videolta!

Eduskuntapuolueet sekä niiden piiri- ja naisjärjestöt nostivat toissa vuonna puoluerahoitusta ennätykselliset 4,3 miljoonaa euroa, kertoo Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV).

–  Puolueet noudattavat rahoitussäännöksiä yleensä hyvin. Silti erityisesti puolueiden piiri- ja naisjärjestöissä havaittiin lukuisia suorituksia, joista ei ollut tehty lain edellyttämiä ilmoituksia, kertoo VTV:n johtava tilintarkastaja Klaus Krokfors tiedotteessa.

Hänen mukaansa tarkastusten jälkeen rekisteriin ilmoitettiin useita suorituksia monen vuoden ajalta. Rahoituksen läpinäkyvyyttä saatiin näin parannettua.

VTV on tarkastanut kaikkien eduskuntapuolueiden sekä eräiden valtionavustusta saavien puolueiden piirijärjestöjen ja naisjärjestöjen puoluerahoituksen usealta vuodelta. Tarkastettuja tahoja oli kaikkiaan 49.

VTV valvoo myös poliittiseen toimintaan myönnettyjä valtionavustuksia eli puoluetukea ja selvitti näiden avustusten sopimus- ja tilitysmenettelyjä.

Puolueiden valtionavustustilityksissä piirijärjestöille ja naisjärjestöille siirretyt avustukset ovat vuosittain poikenneet avustuksen saajien ilmoittamista määristä. VTV on tarkastuksissaan kehottanut täsmentämään raportointia.

VTV:n mukaan korjausten jälkeen puolueiden ja niiden piiri- ja naisjärjestöjen valtionavustustilitykset vastasivat toisiaan tai ero selitettiin muissa tilinpäätösasiakirjoissa.

Tarkastuksessa nousi esiin myös vanhempia tukirahoja

Viime vuonna VTV:n rekisteriin ilmoitettiin myös aiempiin vuosiin kohdistuvaa rahoitusta noin 1,6 miljoonaa euroa. Huomattava osa takautuvista ilmoituksista perustuu vasta tehtyihin tarkastuksiin.

Vaali- ja puoluelainsäädäntöä kehitetään parhaillaan parlamentaarisessa vaalityöryhmässä. Työryhmä selvittää vaali-, puolue- ja vaalirahoituslain sekä muuta poliittista toimintaa koskevan lainsäädännön kehittämistarpeita ja tekee tarvittavia muutosehdotuksia.

VTV:n puoluerahoitustarkastukset jatkuvat taas syksyllä 2021. Tarkastusväliä on lyhennetty ja lyhennetään edelleen, jotta rahoitustiedot olisivat entistä ajantasaisempia ja läpinäkyvämpiä.

Uutista muokattu 25.2.2021 kello 17.10 tarkentamalla, että kyseessä on puoluerahoitus, ei puoluetuki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja