Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Kysely: Joka kolmas siirtäisi kuntavaaleja pandemian vuoksi: "Vaaleista voi tulla pannukakku"

Voiko karanteenissa oleva äänestää kotona kuntavaaleissa? Entä, voiko ennakkoäänestystä pidentää? Oikeusministeri vastaa 2:47
Miten kuntavaalit sitten voidaan järjestää turvallisesti? Entä, voiko karanteenissa oleva äänestää kotona? Katso oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vastaukset videolta!

Noin kolmannes suomalaisista siirtäisi kuntavaaleja siihen asti, kunnes valtaosa on saatu rokotettua koronaviruksen varalta. Asia käy ilmi Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitos Samforskin uunituoreen Kansalaismielipide-kyselyn tuloksista.

Eniten siirtoa kannattavat RKP:n (41 %), Vihreiden (39 %), SDP:n (37 %) ja Keskustan (35 %) kannattajat.

Naisista lähes 40 % haluaisi siirtää vaalit, miehistä 30 %.

 – Vaalien järjestäminen pandemian keskellä on riskialtista puuhaa. Vaaleista voi tulla pannukakku, mikäli epidemiatilanne on huono huhtikuun puolivälissä. Espanjan Kataloniassa järjestettiin aluevaalit 14.2 ja siellä äänestysvilkkaus laski yli 25 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista, sanooÅbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

Åbo Akademi esittää tiedotteessaan huolensa siitä, että moni on myös estynyt pääsemästä äänestyspaikoille karanteenien tai sairastamisen vuoksi.

Tiedotteen mukaan käytännössä tuhansilta suomalaisilta voi puuttua perustuslain takaama äänioikeus tämän vuoden kuntavaaleissa.

– Tällä voi etenkin pienissä kunnissa olla merkittävä vaikutus vaalitulokseen. Lisäksi moni voi jättää koronan vuoksi äänestämättä, sanoo Åbo Akademin valtio-opin ja poliittisen viestinnän professori Kim Strandberg.

Kansalaismielipide on nettipohjainen kysely, jossa on 4 200 vapaaehtoista osallistujaa.

Lue myös:

    Uusimmat