Puoluejohtajat: Kaikkia turvapaikanhakijoita ei saa leimata yksittäisten tekojen takia

Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat tehneet yhteisen kannanoton pakolaiskriisistä ja Suomen turvapaikanhakijatilanteesta.

Poikkeuksellinen teksti on julkaistu tänään useissa sanomalehdissä.

Kannanotossa puoluejohtajat korostavat, ettei kokonaisia ihmisryhmiä saa leimata joidenkin yksilöiden tekojen takia. He muistuttavat, että häiriöihin ja väkivaltaan vastaanottokeskusten ympäristössä ovat syyllistyneet sekä kantaväestö että turvapaikanhakijat.

– Kaikkien pitää noudattaa Suomen lainsäädäntöä. Laki on sama kaikille. -- Rikokset ovat yhtä lailla tuomittavia, ovat ne sitten kantaväestön tai turvapaikanhakijoiden tekemiä. Rikokset tutkitaan ja syylliset saatetaan oikeuden eteen tuomittaviksi riippumatta taustasta, puoluejohtajat kirjoittavat.

"Suomalaiset maltin ja tolkun kansaa"

Puoluejohtajat ymmärtävät, että turvapaikanhakijoiden suuri määrä sekä vastaanottokeskusten perustaminen aiheuttaa suomalaisten keskuudessa hämmennystä, vastustusta ja pelkoa.

He kuitenkin korostavat, ettei vastakkainasettelua väestöryhmien välillä pidä lietsoa.

– Me suomalaiset olemme maltin ja tolkun kansaa. Me olemme aina muistaneet kunnioittaa lakia ja oikeutta, yhdenvertaisena kaikille. Muistetaan se nytkin.

Puoluejohtajat toivovat, että myös sosiaalisessa mediassa käytävässä keskustelussa pyrittäisiin ihmisiä ja oikeaa tietoa kunnioittavaan keskusteluun.

"Myös maahanmuuttajat rakentavat Suomea"

Vaikka vain osa turvapaikanhakijoista tulee saamaan turvapaikan Suomesta, kyse on joka tapauksessa suuresta joukosta ihmisiä, puoluejohtajat muistuttavat. Tulijoiden kotouttaminen tulee olemaan suomalaiselle yhteiskunnalle suuri haaste.

Puoluejohtajat vetoavat suomalaisiin, jotta tulijat saataisiin kotoutetuksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

– Kielen, kulttuurin ja tapojen oppiminen on ensiarvoisen tärkeää. Tässä työssä tarvitsemme jokaista suomalaista mukaan. Ilmapiirillä on suuri merkitys. Maassamme on aina asunut ihmisiä, joilla on juuria eri maissa. Myös maahanmuuttajat rakentavat Suomea, kannanotossa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat