Puolen miljoonan euron palkintopotti valui huippupaikkoja tuhlailleen HJK:n käsistä – koko ottelu kiteytyi lopun ratkaisuun

HJK isännöi ja vei peliä kauden ensimmäisessä Konferenssiliigan lohko-ottelussaan LASK:ia vastaan. Itävaltalaisvieras oli kuitenkin tehokkaampi ja nappasi pisteet lopulta maalein 2–0.

Komeasti europelien lohkovaiheeseen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014 yltänyt HJK isännöi itävaltalaisseura LASK:ia Töölössä torstai-iltana.

HJK aloitti ottelun jopa pienimuotoisella hallinnalla ja sai luotua näppäriä syöttökuvioita keskialueella. Hyökkääjä Roope Riski näytti valmiilta maalintekoon ja pystyjuoksuihin.

Vierailija LASK kiristi kuitenkin otettaan vaisun alun jälkeen. Valmentajaa vaihtanut itävaltalaisseura on kotimaansa sarjassa toiseksi viimeisenä, mutta pelaajamateriaaliltaan kuuluu toiseen päähän taulukkoa.

Pian vaaleanpunaisissa pelannut LASK alkoi vyöryä yhä vakuuttavammin kohti Klubin maalia, ikään kuin se olisi ymmärtänyt hetkessä olevansa töölöläisisäntiään väkevämpi joukkue.

Vartin pelin jälkeen Miro Tenho rikkoi rangaistusalueen ulkopuolella Mamoudou Karamokoa, ja LASK sai vapaapotkun huippuvaarallisesta vapaapotkusta. Pallon taakse asettui itävaltalaisten puolustaja Jan Boller, jonka vihaisen kudin Hugo Keto torjui eteensä.

Paluupallo napsahti kuitenkin kuin tilattuna toppari Dario Maresicille, joka napautti kuulan yhdellä kosketuksella ohi Kedon. Ottelua oli pelattu runsaat 16 minuuttia, kun vierasjoukkue siirtyi 1–0-johtoon painostusjaksonsa jälkeen.

28. minuutilla Klubi sai vaarallisen vastahyökkäyksen keskikenttätaituri Lucas Lingmanin seinäpelin kautta. Puolenvaihto löysi Santeri Hostikan, jonka haasto rangaistusalueen sisällä puri Bolleriin. Matala laukaus etukulmasta oli kuitenkin rutiinityö LASK-maalivahti Alexander Schlagerille.

40. minuutilla Lingman pääsi yrittämään hyvästä vetopaikasta. Putoava lehti ei kuitenkaan ehtinyt laskeutumaan maalipuiden väliin, vaan leijaili niukasti yli maalin.

HJK oli ensimmäisen puoliajan jälkeen 0–1-tappioasemassa, mutta taisteli tasaväkisesti vierailija LASK:n kanssa. Voitosta Konferenssiliigassa palkitaan puolella miljoonalla eurolla Uefan palkintorahoja, tasapelistäkin europotti karttuisi mukavasti 166 000 eurolla.

Tähän mennessä HJK on saanut Euroopasta kasaan jo noin kolme miljoonaa euroa Uefan palkintorahaa.

Tuhlailua huippupaikoissa

49. minuutilla HJK loi siihen asti vaarallisimman paikkansa koko ottelussa, kun Roope Riski sai Lingmanin ja keskikenttäpelaaja Jairin tarjoilusta pallon rangaistusalueen sisällä. Hyökkääjän vihainen veto vasemmalla jalalla suuntautui kuitenkin liiaksi päin maalivahti Schlageria.

Kolmen minuutin päästä Riski oli jälleen tekemässä tuhojaan boksin sisällä. Matala keskitys ei kuitenkaan löytänyt tavoittelemaansa HJK-pelaajaa, ja LASK-puolustus siivosi pallon väljemmille vesille.

58. minuutilla oli Filip Valencicin ja Jairin vuorot yrittää. Molemmilla kerroilla LASK:n puolustus torjui Klubi-pelaajien yritykset huippupaikoista rangaistusalueen sisältä. Etenkin Jairin tontti Riku Riskin tarjoilusta oli sellainen, josta olisi pitänyt tasoitusmaali.

Paria minuuttia myöhemmin HJK-rynnistys vapautti Riku Riskin yrittämään. Jälleen heittäytyi puolustaja vedon eteen, tällä kertaa oikea toppari Boller.

Toisen jakson selvästä hallinnastaan ja lukuisista maalipaikoistaan huolimatta HJK ei onnistunut tekemään maalia, ja LASK ratkaisi ottelun vastahyökkäyksellään ottelun 89. minuutilla. Vieraiden 2–0-maalin teki vaihtopelaaja Cristoph Monschein tarkalla laukauksella alakulmaan pitkän virittelyn päätteeksi.

Ennen Monscheinin osumaa HJK:n David Brownella oli ollut loistopaikka tasoitukseen. Laituri päätyi kuitenkin syöttämään maalin eteen, ja harhasyöttöä seuranneesta vastaiskusta syntyi 2–0-maali.

Loppuratkaisu oli samalla kuin koko ottelu pähkinänkuoressa. HJK vei palloa ja peliä, mutta sai ikävän oppitunnin tehokkuudesta vierailtaan.