Mainos

Puntarin lukema ei kerro kaikkea: Tarkkaile näitä neljää lukua sen sijaan

Vaa’an lukema ei kerro kaikkea: esimerkiksi paljon urheilevien lihasmassa voi olla suuri, mikä näkyy myös puntarin lukemassa.

Vaikka puntarin lukema ei näyttäisikään varsinaista ylipainoa, voi kroppaan silti olla kertynyt ylimääräistä. Tästä kertovat muut luvut.

Myös huono kunto voi näkyä esimerkiksi korkeana leposykkeenä tai korkeana rasvaprosenttina, vaikka painoindeksi olisikin normaalin rajoissa. Kiinnitä siis huomiota myös seuraaviin lukuihin.

1. Vyötärön ympärys

Vyötärölihavuus kasvattaa sydänsairauksien ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.  Vyötärönympärys mitataan seisten paljaalta iholta. Oikea mittauskohta on pari senttimetriä alimman kylkiluun alapuolella.

Tarkista esimerkiksi peilistä, että mittanauha on vaakasuorassa. Hengitä sisään ja ulos, ja ota mittatulos uloshengityksen päätteeksi. Mittanauha ei saa kiristää tai olla liian löysällä. Naisille tavoitearvo on alle 80 senttimetriä, miehille 94 senttimetriä. Lievän terveyshaitan raja-arvot ovat naisilla 80–87 senttimetriä ja miehillä 94–101 senttimetriä. Tätä suuremmat lukemat lasketaan huomattavaksi terveyshaitoiksi.

2. Leposyke

Leposykkeen voi mitata ranteesta: paina etu- ja keskisormi kevyesti ranteen sisäpuolelle. Laske sydämesi lyönnit yhden minuutin sisällä. Normaali leposyke on 60–100 välillä. Alle 60 lyöntiä minuutissa kertoo, että olet keskivertoa paremmassa fyysisessä kunnossa. Huono kunto voi puolestaan näkyä yli 100 lyönnin leposykkeellä.

3. Rasvaprosentti

Naisilla normaali rasvaprosentti on noin 20–32 välillä, miehillä puolestaan noin 14–24 välillä. Tätä pienempi rasvaprosentti voi kertoa tiukemmasta fyysisestä kunnosta. Rasvaprosentin voi usein mitata kuntosalilla tai kotiin ostettavilla kehonkoostumustakin mittaavilla puntareilla.

4. Perusaineenvaihdunta

Ihmisen perusaineenvaihduntaa mittaava BMR-luku lasketaan pituuden, painon, sukupuolen, iän ja aktiivisuuden mukaan. Luku kertoo, kuinka paljon ihminen kuluttaa kaloreita lepotilassa. Kalorimäärän ollessa tiedossa, on helppoa laskea, kuinka paljon kalorimäärää tulisi karsia, jotta paino putoaisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.