Punotatko? Paranna auringon polttama iho oikein

Auringon polttama iho on hellepäivien ikävä sivuvaikutus. Kipua ei kannata jäädä kärsimään.

Brittitutkijat ovat löytäneet molekyylin, joka on syyllinen auringonpolton aiheuttamaan kipuun. Tutkijat antavat toivoa siitä, että yhtenä päivänä kipua ei tarvitsisi tuntea.

Proteiini nimeltä CXCL5, on yhdistetty kivuliaisiin auringon polttamiin. Tutkimusten perusteella tulevaisuudessa voi olla mahdollista kehittää lääkettä, joka pysäyttää molekyylin aktiivisuuden ja lopettaa kivun.

Ihon palaminen on kehon reaktio ultraviolettisäteilyä vastaan. Säteily tappaa ihosoluja ja palaminen voi myös johtaa ihosyöpään.

Niin kauan kuin oikeaa kipulääkettä ei ole olemassa, on hyvä muistaa tärkeimmät konstit palaneen ihon hoitoon.

Näin hoidat palaneen ihon

Ihon palaminen on estettävissä, mutta jos iho on jo vaaleanpunainen, on myöhäistä suojautua. Auringonpolttamaa ei yleensä havaita heti, vaan se huomataan 2–12 tuntia auringonoton jälkeen. Aina edes lierihattu tai aurinkovoide eivät riitä suojaamaan ihoa, joten käytä seuraavia keinoja.

Pidä iho viileänä. Palaminen vapauttaa lämpöä, koska palamisen myötä veren virtaus on lisääntynyt. Voiteet, jotka sisältävät mentolia, viilentävät ja voivat lievittää kutiavaa ihoa.
Huuhtele ihoa viileällä vedellä, tai laita kipeälle alueelle viilentävä, kostea kääre.
Ota kylmiä tai viileitä suihkuja useita kertoja päivässä.
Juo paljon vettä.
Vältä ihon repimistä. Ihon kuoriutuminen voi kestää jopa 28 päivää, mutta anna sen tapahtua luonnollisesti. Ihon kuorimisesta voi jäädä arpi, ja se taas voi johtaa infektioon.
Pysyttele sisätiloissa, sillä palanut iho palaa entistä herkemmin uudelleen.
Jos auringonpolttama iho on kipeä, voit harkita apteekista saatavien kipulääkkeiden käyttöä. Tulehduskipulääke pysäyttää palamisreaktion ihossa, ja estää auringonpolttaman pahenemisen.

Lääkäriin?

Lapsi kannattaa viedä lääkäriin silloin, kun iho on laaja-alaisesti palanut. Niin lapsen kuin aikuisenkin on hyvä käydä lääkärissä, jos esiintyy yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta.

Muista, että varpaat, hartiat, nenä ja korvat ovat kehonosia, jotka usein unohtuvat aurinkorasvalta.

Kuva: Colourbox

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja