Mainos

Punoitusta tai näppylöitä? Katso, mitä kasvosi kertovat terveydestäsi

Veden juominen tasapainottaa huomattavasti kaikkia ihoon liittyviä ongelmia, mutta mistä ongelmat kertovat? Listasimme asiat, joista ihosi voi sinulle kertoa.

Punainen iho

Punaisuus voi kertoa kirpeän pakkaspäivän lisäksi esimerkiksi couperosasta. Atooppisessa ihossa voi olla punoittavia ja turvonneita laikkuja; lisäksi kyseessä voi myös ruusufinni. Sen oireita ovat esimerkiksi ihon ohimenevä punastelutaipumus ja pysyvä punoitus. Ruusufinni ei ole vaarallinen, mutta sitä ei toistaiseksi voi parantaa

Jos iho punoittaa satunnaisesti, tarkista ruokavaliosi. Myös kahvi vie kosteutta iholta, jolloin iho voi punottaa. Tuliset ruoat, kuumat juomat, alkoholi, tupakka sekä erityisen matalat tai korkeat lämpötilat pahentavat punoitusta. 

Keltainen iho

Keltainen iho voi viitata maksaongelmiin tai anemiaan. Jos ihosi kellertyy yllättäen, ota yhteys lääkäriin.

Kalpea iho

Jos ihosi ei ole aina ollut kalpea, varmista, että saat tarpeeksi rautaa. Kun syöt rautaa sisältävää ruokaa tai rautatabletteja, huolehdi myös C-vitamiinin saannista, sillä se auttaa rautaa imeytymään.

Tummat silmänaluset

Unettomuus on klassisin syy tummille silmänalusille. Nuku vähintään kahdeksan tuntia yössä! Myös huono ruokavalio vaikuttaa. Sokeri voi aiheuttaa  tummia silmänalusia, ja lisäksi pöhötystä, juonteita ja suurentuneita ihohuokosia.

Rypyt

Ihon sileänä pitävät aineet kollageeni, elastiini ja hyaluronihappo vähenevät elimistössä vanhenemisen myötä. Se on normaalia! Kaikkialle kasvoihin ilmaantuu ajan mittaan juonteita; yleensä niitä tulee ensimmäisenä otsalle, silmien, nenän ja suun ympärille.

Nautitko ajasta auringossa? Muista suojata ihosi; aurinko tekee tuhojaan myös salakavalasti!

2:53

Kosmetiikkatuotteiden hajusteet, ärsyttävät kemikaalit ja alkoholiainesosat voivat kuivattaa ihoa ja aiheuttaa siten juonteita ja ryppyjä. Myös vatsallaan nukkuminen kasvot tyynyyn painettuina voi vanhentaa ihoa.

Näppylät

Hormonit, ruokavalio ja jopa likainen tyynyliina voivat olla syy ihon näppyihin. Pese kasvosi hellävaraisesti ja tee tarvittaessa muutoksia ruokavalioosi. Jos kärsit hankalasta aknesta, voit hakea apua lääkäriltä. 

Kuiva iho

Kuivaihoisen ei tarvitse vähentää pesua, mutta kosteus kannattaa sitoa ihoon sopivalla perus- tai kosteusvoiteella heti suihkun jälkeen. Jos iho kutisee ja kirvelee, ota yhteys lääkäriin. Apua on saatavilla! Muista, että rasvainen ja kuiva iho eivät sulje toisiaan pois.

Jos et saa ruoasta kaikkia tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita, ihosi ei voi hyvin. Muistitko juoda vettä, entä syödä monen värisiä kasviksia?

Turvonneet kasvot

Turvotukselle on monia syitä, kuten liiallinen stressi, alkoholin juominen, ja suolan syöminen. Liiku säännöllisesti, sillä liikkuminen hoitaa myös turvotusta!

Kuukautisiin liittyvä PMS voi myös aiheuttaa yleistä turvotusta. Turvotus voi olla myös merkki jostakin vakavammasta: esimerkiksi sydämen vajaatoiminta aiheuttaa jalkojen turvotusta. Jos turvotus alkaa yllättäen, hakeudu lääkäriin.

Kuivat huulet

Jos huulet ovat halkeilleet, saatat kaivata lisää C-vitamiinia. Huulten kuivuminen ja suupielten halkeilu voivat olla merkki B-ryhmän vitamiinien, erityisesti B2-vitamiinin, puutteesta. Tämä on kuitenkin harvinaista. Huulille ja iholle tärkeitä ovat myös  A-, C- ja E-vitamiinit.

***

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.