Punk on pinnalla – näin luot oman PKN-lookin

Punk ulottuu musiikista muotiin. Pertti Kurikan Nimipäivien kunniaksi kurkistimme punk-muodin historiaan. Lue, miten luot itsellesi katu-uskottavan punk-lookin Euroviisu-katsomoon!

Luulitko, etteivät PKN:n pojat välitä muodista? Vaikka punk on asenne, johon liittyy anarkistisuutta myös ulkonäköä kohtaan, on sillä myös oma, vahva estetiikkansa. Punk-kulttuurin yksi olennaisia ilmentymiä onkin punk-tyyli, eräänlaisesta antimuodista alkunsa saanut pukeutumistapa, joka on ajan saatossa inspiroinut myös huippumuotitaloja ja valtavirtamuotia.

PKN on uskollinen punk-tyylille. Bändin jäsenillä nähdään nimittäin klassisia punkmuodin elementtejä: nahkarotseja, pinssein koristeltuja liivejä, raitoja, revittyä farkkua ja kauhtuneita bändi-paitoja. Muita tyypillisiä punk-vetimiä ovat esimerkiksi punk-kulttuurin kotimaahan Iso-Britanniaan kumartavat tartan-ruutukankaat, fetissivaikutteet kuten niittipannat ja verkkosukat, maihinnousukengät, pillifarkut ja sloganeiden käyttö vaatteissa.

Punk-muodin kuningatar on englantilainen Vivienne Westwood. Rock-piireissä pyörinyt suunnittelija ja hänen miesystävänsä, Sex Pistolsin manageri Malcolm McLaren, avasivat 1970-luvun alussa Lontoon King's Roadille liikkeen, jossa myytiin Westwoodin suunnittelemia vaatteita. Vuonna 1974 provokatiivisen SEX -nimen saaneesta putiikista tuli legendaarinen punk-rokkareiden mekka.

Ajan saatossa Westwood kehittyi suunnittelijana katumuodista lähemmäs huippumuotia, sillä hän yhdisti punk-vaikutteet perinteiseen räätälöintiin. Westwood nosti punk-estetiikan Lontoon kaduilta maailman catwalkeille. Kapinahenki, provosointi, kannanotto ja mielikuvituksekkaat tarinat ovat yhä tyypillisiä Westwoodin luomuksille, mutta yhtä tunnusomaisiksi ovat muodostuneet myös korsetit, ruutukankaat ja runsaat laskostukset.

Muita punk-ikoneja ovat esimerkiksi Patti Smith, Siouxie Sioux ja Debbie Harry.

Miten luoda oma punk-look?

Pukeutumisellaan punkkarit ovat halunneet herättää paheksuntaa, viestiä asenteestaan ja herättää ajatuksia. Punk pyllistää perinteisille kauneuskäsityksille ja tyylisäännöille, joten myöskään punk-muodin perinteitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Punkiin kuuluu tietty humoristisuus, mikä sopii myös Euroviisuihin.

Valitse vaatteet asenteella

Pengo kaappisi tai suuntaa kirpparille, ja pidä silmät auki nahkavaatteiden, slogan t-paitojen ja denimin varalle. Monia punk-muodin klassikoita on helppo tehdä itsekin.

Slogan t-paita on aidoimmillaan, kun hankit kangastusseja ja kirjoitat itse oman sanomasi vanhaan paitaan. Kangastusseja löytää askarteluliikkeistä tai vaikkapa kirjakaupoista muutaman euron hintaan.

Farkkuliivi syntyy käden käänteessä vanhasta farkkutakista. Yksinkertaisesti leikkaat vain hihat irti! Viimeistele reunat pinseteillä: nypi irti lankoja, niin saat jännästi repsottavat reunat.

Acid-värjätyt farkut ja t-paidat teet helposti itse: tarivtset kloriittia, suihkepullon ja kumihanskat. Laita suihkepulloon kloriittia ja hieman vettä, suojaa kädet kumihanskoilla. Suihkuttele seosta märkien farkkujen pintaan. Pese käsin. Tadaa!

Niittejä voit myös hankkia askarteluliikkeistä. Koristele niillä vaikkapa vaatteiden olkapäät.

Shoppailuvinkit punk-tyyliin

Etkö jaksa askarrella? Kokosimme shoppailuvinkit laiskurille! Raidat, ruudut, nahka, farkku ja niitit mahtuvat kaikki punk-henkiselle ostoslistalle. Klikkaamalla kuvia näet ne isompina.

Stailaa feikki-irokeesi!

Yksi olennainen osa punk-lookia ovat kampaukset: irokeesit, sheivatut päät ja räikeät hiusvärit. Mikäli et uskalla ajella puolta päätä tai värjätä tukkaasi pysyvästi vaikkapa siniseksi, voit leikitellä feikkiirokeesilla tai hiusmeikeillä.

Viimeistele look tummalla silmämeikillä. Käytä kajalia rohkeasti.

Katso alta, miten feikki-irokeesi tehdään!

PKN tapasi toimittajia Wienissä – katso haastattelu!

Katso, miten Pertti Kurikan Nimipäivät pärjäsi ulkomaisten toimittajien haastattelussa. Juttua riitti esimerkiksi moottoripyöristä ja tatuoinneista.

Lue myös:

    Uusimmat