Punainen ja kirpeä – suomalaisten puutarhasuosikki selvisi

Suomalaisille luonto on lähellä sydäntä, ja monelle viherpeukalolle oman pihan antimet ovat kesää parhaimmillaan. Viinimarja on yleisin löydös suomalaisten puutarhoissa, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus

Suomalaiset kasvattavat omassa puutarhassaan monenlaisia kasviksia ja marjoja. Yleisin laji on kyselyn mukaan viinimarja, jota kasvattaa reilun tuhannen vastaajan joukosta jopa 38 prosenttia.

Taloustutkimuksen toteuttaman Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyn mukaan suomalaisten puutarhoissa kukoistavat myös perinteiset suosikit kuten karviaispensaat, omenapuut ja erilaiset yritit.

– Suomalaisten kasvattamien lajien monipuolisuus näkyi suosion jakaantumisena tasapuolisesti monelle eri puutarhan kasvatille. Kyselyn mukaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen viinimarja on kuitenkin suosikki suomalaisissa puutarhoissa, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertoo.

Kasvatatko itse tai kasvaako puutarhassasi joitakin seuraavista kesällä?

 • Viinimarja (38 %)
 • Omena (29 %)
 • Karviainen (29 %)
 • Yrtit (29 %)
 • Salaatti (27 %)
 • Peruna (23 %)
 • Mansikka (22 %)
 • Vadelma (19 %)
 • Tomaatti (19 %)
 • Sipuli (16 %)

– Kyselyn mukaan puutarhan kasvatus näyttäisi olevan selvästi enemmän vanhemman ikäluokan ja etenkin naisten harrastus. Naiset kasvattavat miehiä selvästi enemmän erityisesti yrttejä. Vaikka puutarhan kasvatus oli iäkkäämpien parissa kautta linjan muita ikäryhmiä suositumpaa, yllättäen karviaismarja oli sellainen laji, joka oli selvästi yleisin nuorten puutarhakasvattajien joukossa, Eljala jatkaa.

Pihaviljelyn suosio kasvussa

Rautakeskon liikkeissä on pistetty merkille pihaviljelyn nousu harrastukseksi, mikä on kasvattanut viljelyyn liittyvien tuotteiden kysyntää. Puutarha- ja työvälineosastolla vierailee Rautakeskon myyntipäällikkö Ville Särkilahden mukaan jatkuvasti perheitä, joille omavaraisesti tuotettu ruoka on hyvin tärkeää.

– Itse kasvattamalla saadaan varmistettua ruoan tuoreus ja alkuperä, ja oikeilla valinnoilla voidaan jopa säästää ruokalaskussakin. Monelle hyötyviljely on kuitenkin enemmän harrastus, kuin ruoan tuotantoon tähtäävää suorittamista, Särkilahti kertoo.

– Suomalaiset ovat innokkaita ja varsin taitavia puutarhureita. Kasvavaa kiinnostusta viljelyyn on etenkin nuorten, kaupunkilaisten ja kerrostalossa asuvien keskuudessa. Internet on noussut yleisimmäksi puutarhanhoidon tietolähteeksi, ja ollut siten mukana vauhdittamassa viljelyn suosiota, Särkilahti jatkaa.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1032 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

 

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto                            


Lue myös:

  Uusimmat