Pullosta vai parsasta – miten vitamiineja kannattaa popsia?

Popsitko porkkanaa vai pistätkö vitamiineja poskeen suoraan purkista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Arja Vanhanen kehottaa jokaista pohtimaan omia motiiveja, ajankäyttöä sekä elämänrytmiä miettiessään, miten vitamiinien päivittäinen saanti on omalla kohdalla taattu.

"Terve halu vaalia terveyttä – luontainen tarve voida mahdollisimman hyvin."

Laillistettu ravitsemusterapeutti Arja Vanhanen muistuttaa, että meillä jokaisella on sekä tarve että halu voida sekä fyysisesti ja psyykkisesti hyvin. Se, mitä pistät päivän aikana suuhusi, on olennainen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mutta miten vitamiineja kannattaa sitten napsia – suoraan purkista vai lautaselta?

– Jokainen tulee autuaaksi omalla tavalla – ei ole olemassa vain yhtä tapaa, Vanhanen hymyilee.

Vanhasen mukaan myös vaihtelu virkistää sekä kehoa että mieltä: tärkeintä on miettiä, mikä istuu parhaiten omaan arkeen.

Tarkastellessa omaa ravinnon saantiaan kannattaa pohtia, mikä on itselleen helppoa ja mikä taas vaikeaa – onko esimerkiksi monipuolisesti ravinteita sisältävän ruoka-annoksen loihtiminen päivällispöytään haastava ajatus? Oletko kiinnostunut tunnistamaan eri vitamiinit ja tiedät, että esimerkiksi punaisesta paprikasta saa A-vitamiinia ja pinaatista puolestaan K-vitamiinia?

– Viritä itsesi siihen, että jos joka aterialla pitää olla jotain värikästä, lautasella tulisi olla vähintään kolmea eri väriä. Olisiko se sinulle helppoa? Vai olisiko helpompaa ottaa vitamiinit purkista? Vanhanen kysyy.

Vanhanen kehottaakin meitä jokaista pohtimaan, mikä tapa sopii itselleen parhaiten – miten aika ja tarmo riittävät? Jos esimerkiksi tietää, että tiedossa on kiireinen viikko ja lounastauot jäävät herkästi välistä tai muuttuvat autuaan yksipuolisiksi, voi tarvittavat vitamiinit ottaa esimerkiksi juomamuodossa.

– Vitamiinilisät voidaan ottaa myös pullosta, eli juomalla. Voisiko se olla esimerkiksi liikkuvan ihmisen ratkaisu? Vanhanen pohtii.

Vanhanen muistuttaa myös oikean ateriarytmin tärkeydestä sekä jättämään sokeriset tuotteet, kuten mehut ja limujuomat takavasemmalle.

– Mitä enemmän yritämme säännellä näläntunnetta, sitä huonommin pärjäämme ja annoskoko kasvaa. Mieti myös, mitä todella juot janojuomaksi.

Ravitsemusterapeutti suositteleekin pitämään kausia siitä, milloin vitamiineja ottaa purkista ja toiste monipuolisesta ravinnosta.

– Mitä enemmän vaihtelua, sen parempi. Tarvitsemme erilaisia variaatioita: sama pätee liikuntaankin, Vanhanen hymyilee.

Pitäisikö vitamiineja ottaa purkista?

Katso myös:

(MTV LIFESTYLE)

Video: Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat