Pukukoodien selitykset – näin pukeudut oikein

Jos juhlakutsussa on määritelty pukukoodi, on sitä syytä noudattaa. Pukukoodin noudattaminen osoittaa kunnioitusta tilaisuuden järjestäjiä kohtaan. 

Askarruttaako hääkutsun pukukoodi? Pukukoodi ilmaisee miehelle sopivan asun, mutta miehen asu määrittelee yhtä lailla myös naisen pukeutumista.

Juhlapuku

Juhlavin pukukoodi on juhlapuku tai frakki. Pukukoodia käytetään kello 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa sekä päivällä myös akateemisissa tilaisuuksissa.

Nainen pukeutuu täyspitkään juhla-asuun, joka on materiaaliltaan juhlavaa. Hansikkaita voi käyttää halutessaan. 

Smokki tai iltapuku

Smokkia käytetään yleensä illalla. Väriltään smokki on musta tai tummansininen, epävirallisemmissa tilaisuuksissa se voi olla myös värillinen. 

Nainen voi pukeutua täyspitkään tai polvipituiseen iltapukuun, myös juhlava housuasu on mahdollinen. Jos iltapuku on pitkä, on hyvä huomioida, ettei se ole yhtä juhlallinen ja näyttävä kuin juhlapuku. 

Tumma puku

Tummaa pukua käytetään sekä päivä- että iltatilaisuuksissa. Miehen tumma puku on musta, tummansininen tai tummanharmaa. Juhlavin solmio on helmenharmaa. 

Nainen pukeutuu pitkään tai polvipituiseen leninkiin tai housuasuun. Päivällä alkavissa tilaisuuksissa kannattaa välttää kiiltäviä kankaita. 

Saketti

Saketti on miehen päiväjuhlapuku, jota käytetään esimerkiksi häissä. Naisen asuksi sopii pitkä tai lyhyt mekko tai juhlava housuasu.

Casual ja smart casual

Casual ja smart casual eivät ole virallisia pukukoodeja. Casualilla tarkoitetaan tummaa pukua rennompaa pukeutumista. Smart casual on casualia astetta siistimpi versio.  

Miehelle hyvä vaihtoehto on esimerkiksi suorat housut, kauluspaita ja pikkutakki. Nainen voi valita mekon, hameen, housut, bleiserin tai neuletakin tilaisuuden luonteesta riippuen.  

Lähteet: vaatturiliitto.fi, kaikkijuhlista.fi, fashion.about.com

Lue myös:

    Uusimmat