Puhdas, kaunis ja raikas – Suomi on trendikäs häämatkakohde

Suomessa vietetään vuosittain kymmeniä häitä, joissa avioparina on Suomeen hääturistina saapunut pariskunta.

Suomi, ja erityisesti Lappi, on häämatkakohteena trendikäs.

– Uniikkius, eksotiikka, erikoisuus. Olemme ääripohjoisessa ja meillä on upea luonto ympärillä, luettelee Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kortelainen syitä siihen, miksi turistit tulevat Suomeen juhlimaan häitä.

– Talviset asiat mielletään puhtauteen, kauneuteen ja raikkauteen. Viileys on luksustrendi muutenkin, Kortelainen lisää.

Talven ympärille on helppo luoda juhlavaa, ylevää tunnelmaa. Kaikki näyttää hyvältä. Pimeydessä, lumessa ja värivaloissa on taianomaista hehkua, joka mielellään mielletään hääseremonioiden ympärille.

Kortelaisen mukaan talvihäät ovat uudempi trendi, sillä aikaisemmin vihkimisiä on tehty paljon lämpimissä kohteissa, rannoilla ja saaristoissa.

– Vastapainona pohjoinen on kiinnostava. Revontulet, kaamos, värit, sävyt ja luonnonvalo ovat asioita, joita ei ole nähty, ne eivät ole kuvina tuttuja.

Yksi tärkeimpiä elementtejä Suomi-häissä on tietenkin vihkipaikka. Paikan on syytä olla jäinen tai luminen kappeli tai lumilinna. Suosittuja ovat Rovaniemen Lehtojärven lumihotelli (Arctic Snow Hotel), jossa vihitään useita pariskuntia talven aikana. Myös Kemin lumilinna, Kakslauttasen iglukylä ja Ylläksellä Lainion lumikylä ovat tuttuja hääturisteille.

Hääjuhlia vietetään Suomessa kymmeniä vuodessa. Suurimmat jääjuhlaturistimäärät tulevat Iso-Britanniasta ja Aasiasta.

Myös kesähäistä trendi?

Kortelainen kertoo, että vielä vieraammaksi ilmiöksi ovat jääneet kesähäät yöttömän yön aikaan. Lapin osalta Rovaniemellä tehdäänkin suurta kampanjaa, jolla yöttömän yön kokemista kaupataan muun muassa saksalaisille ja hollantilaisille matkailijoille. Talvihäät ovat kuitenkin Suomen vetonaula.

– Tiedän olevan paikkoja, joissa ei pysty ottamaan enempää asiakkuuksia. Häät kestävät tietyn ajan, joten ei voi montaakaan ottaa samaan aikaan, Kortelainen kertoo.

Kotimaisten häämatkailijoiden osuus Lapissa on pieni, mutta ulkomaille myynti on nousussa. Vuonna 2012 turistihäät työllistivät Lapissa sen verran, että uusia vihkilupia myönnettiin varatuomareille. Tilanne saatiin rauhoittumaan, ja onnellisia turisteja mahtuu edelleen Lapin lomakohteisiin astelemaan avioliiton kultaiseen satamaan.

– Seurakunnan puolella on pulaa siitä, kuka ylipäänsä pystyy vihkiseremonian suorittamaan. Pienillä paikkakunnilla reagoitiin asiaan nopeasti, ja tilanne on lyhyelle aikavälille helpottanut. Matkailuelinkeinon tulppana ei voi olla tuommoinen asia, Kortelainen tiivistää.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja