Professori: Täysjyvää tarvitaan, karppausleipä humpuukia!

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm luennoi Gastro-messuilla terveellisen ravinnon puolesta ja kommentoi karppauksen suosion nostattamaan hiilihydraattikeskustelua mediassa.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen tohtori Mikael Fogelholm ei usko karppaukseen, vaan painottaa sen sijaan ravintoympyrän mukaista, tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, jossa yhtenä osana ovat kuitupitoiset hiilihydraatit.

Karppausleipä epäluonnollinen vaihtoehto

– Täysjyvän vaikutus terveyteen on yksi johdonmukaisimmista tutkimustuloksista mitä on. Siksi esimerkiksi proteiinipitoiset karppausleivät eivät ole luonnollinen vaihtoehto täysjyväleivän korvikkeeksi, Fogelholm korostaa.

Fogelholm pitää outona myös sitä, kuinka karppaajat ovat vaihtaneet kehon tarvitseman kuidun ylenmääräisen rasvan ja lihan käyttöön.

– Karppaajat korvaavat kuitupitoisen leivän voilla, eikä tämä ole terveellistä. Ihmisten pitäisi myös syödä vähemmän, mutta parempaa lihaa. Runsas lihansyönti on yksi syistä jonka on todettu olevan yhteydessä painonnousuun, Fogelholm muistuttaa.

Karppaus saanut liikaa mediahuomiota?

Omituisena Fogelholm pitää myös karppauksen saamaa mediahuomiota suhteessa karppaajien oikeaan lukumäärään, sillä karppaajia Suomen väestöstä on loppujen lopuksi vain noin 2-3 prosenttia. Fogelholm mainitsee karppausinnon olevankin ilmiö lähinnä pohjoismaissa, joista näkyvintä se on ollut Suomessa.

– Netti auttaa siinä että nämä muutamat karppaajat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja muodostamaan karppaajaryhmiä. Vielä reilu kymmenen vuotta sitten karppaus ei olisi saanut näin paljon huomiota, kuin mitä se nyt internetin kautta on saanut, Fogelholm kertoo.

"E-koodien nostaminen isoksi ongelmaksi älytöntä"

Fogelholm mainitsee, että muutenkin tämän hetkisessä mediassa ilmenevässä ruokakeskustelussa nostetaan esiin epäoleellisia asioita.

– Esimerkiksi E-koodien nostaminen isoksi ongelmaksi on älytöntä. Paljon isompi ongelma on se, ettei syödä tarpeeksi vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Ihmiset syövät nyt vihannesten sijaan puolitoistakertaisesti liikaa proteiinia ruokavalioissaan, Fogelholm kertoo.

Karppauksen tai muiden ruokavalioiden tiukan noudattamisen sijaan Fogelholm suositteleekin ihmisille maalaisjärkeä syömisessä, sekä tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat