Princen ura kuvina – mystisen miehen uskomaton elämä

Princen rumpali antoi harvinaisen haastattelun MTV Uutisille vuonna 2011 2:23

Multi-instrumentalisti ja muusikko Princen uralle on mahtunut paljon.

Popikoni Prince menehtyi eilen torstaina 21. huhtikuuta 2016 kotonaan Minneapolisissa. Hän oli menehtyessään 57-vuotias. 

Taiteilija syntyi Minneapolisiin ja sai nimen Prince Rogers Nelson. Hän sai nimensä isänsä taiteilijanimen, Prince Rogers, mukaan.

Yli 100 miljoonaa levyä myynyt artisti aloitti uransa 1970-luvulla ja teki suuren läpimurtonsa 1980-luvulla, kun hänen Purple Rain -albuminsa nousi listoille ympäri maailmaa. Levy oli myös soundtrack saman nimisen elokuvan kanssa, joka oli niin ikään kassamagneetti.

Princestä tuli tämän myötä viihdemaailman myyttisimpiä ja kirkkaimpia tähtiä.

Urallaan Prince on tehnyt muun muassa Sign o’the Times -tuplalevyn, jota pidetään hänen uransa mestariteoksena. Vuoden 1988 Batman-elokuvan soundtrack on myös Princen kädenjälkeä.

Taiteilija on duetoinut muun muassa Madonnan kanssa. Kaikkeen mies ei kuitenkaan lähtenyt mukaan. Hän on esimerkiksi sanonut ei Michael Jacksonille, joka olisi halunnut hänen laulavan mukana hittibiisillään Bad.

Prince on ollut kautta uransa ainutlaatuinen taiteilija, jota on ollut viihteellistä seurata. Hän on muun muassa esiintynyt MTV:llä keltaisissa nahkahousuissa, jotka eivät peittäneet hänen pakaroitaan ja hän on uhannut haastaa oikeuteen faninsa, jotka pyörittivät fanisivuja tai Youtube-kanavia luvatta.

Hänen on myös huhuttu nauhoittaneen Kim Baisingerin ääntelyitä seksin aikana. Huhu perustuu The Scandalous Sex Suite -kappaleeseen, jolla Basingerin voihkinnan on päätelty voineen syntyä vain kaksikon välisestä, läheisemmästä kanssakäymisestä.

Vuonna 1987 hän veti levynsä Black Album pois markkinoilta päivää ennen kuin sen oli tarkoitus ilmestyä. Princen kerrotaan nauttineen ekstaasia, minkä jälkeen hän oli tullut siihen tulokseen, että synkkä ja aggressiivinen levy tekisi pahaa maailmalle. Levy julkaistiin lopulta vuonna 1994.

Prince ei ole toiminut koko uraansa nimellä Prince. Hän vaihtoi nimensä symboliksi 1990-luvulla. Syynä oli hänen kiristyneet välinsä levytysyhtiönsä Warnerin kanssa.

Symbolia ei pystynyt ääntämään, mutta siihen voitiin viitata sanomalla The Artisti Formerly Known as Prince, eli artisti, joka on aiemmin tunnettu nimellä Prince. Nimi lyheni The Artistiksi tai Symboliksi.

Lopulta hän solmi uuden levytyssopimuksen ja vaihtoi nimensä takaisin Princeksi 2000-luvulla.

Princen viimeinen keikka oli tasan viikkoa ennen hänen kuolemaansa Atlantassa.

Vuonna 2007 Prince esiintyi Super Bowlin puoliajalla. Katso videolta yhdeksi kaikkien aikojen puoliaikaesitykseksi kutsuttu show.

Katso alta video Princen saapumisesta Suomeen vuonna 2011.

Supertähden saapuminen Suomeen oli tarkoin varjeltu salaisuus 0:30

Lue myös:

    Uusimmat