Prigozhinin kapinasta päivälleen vuosi: "Sanoi asioita, joita ihmiset ajattelivat, mutta olivat liian pelokkaita sanomaan ääneen"

Ukrainassa Venäjän asevoimien rinnalla taistelleet Wagnerin joukot pääsivät vuosi sitten etenemään vain noin 200 kilometrin päähän Moskovasta.

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin kapinasta tulee tänään kuluneeksi tasan vuosi.

Jevgeni Prigozhinin johtamat Wagner-joukot aloittivat kapinan Venäjän asevoimia vastaan juhannusaattona, joka asettui Suomessa viime vuonna kesäkuun 23. päivälle.

Ukrainassa Venäjän asevoimien rinnalla sotineet Wagnerin joukot pääsivät etenemään etelän suunnasta vain noin 200 kilometrin päähän Moskovasta, mutta juhannuspäivänä Prigozhin määräsi keskeyttämään kapinamarssin.

Venäjän sodanjohdon ja presidentti Vladimir Putinin päätöksiä haastanut Prigozhin kuoli vain muutamaa kuukautta myöhemmin lentoturmassa. Länsimaissa oltiin varmoja, että lentoturma oli Putinin järjestämä ja kosto kapinasta, vaikka kapinamarssi päättyi muodolliseen sopuun.

Rikollinen ja ravintoloitsija Prigozhin nousi 2000-luvulla presidentti Putinin lähipiiriin. Suhteidensa avulla suuria julkisia tilauksia saanut entinen katugansteri vaurastui ja laajensi liiketoimiaan lopulta palkkasotilastoimintaan.

Wagner oli ennen Ukrainan sotaa eräänlainen Putinin epävirallinen sijaisarmeija, jonka joukkoja toimi muun muassa kymmenissä Afrikan maissa sekä Syyriassa. Wagner-sotilaiden epäillään syyllistyneen maailmalla lukuisiin sotarikoksiin.

Prigozhinia muistellaan edelleen lämmöllä

Prigozhin ja Wagner herättävät edelleen lämpimiä tunteita osassa venäläisiä.

– Hän teki paljon Venäjän eteen vaikeassa tilanteessa, 60-vuotias Aleksander Uljanov sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Wagnerin joukot olivat Venäjän kärkijoukkoja osassa Ukrainan verisimpiä taisteluita. Wagnerin toimintatapoihin kuului usein se, että värvättyjen henki oli halpaa. Wagnerin riveistä paenneita teloitettiin myös brutaalisti.

– Hänen luomallaan organisaatiolla oli raudankova kuri, Uljanov sanoi.

AFP:lle nimettömänä kommentoinut 41-vuotias Yhdysvaltain kansalainen, joka taistelee Venäjän puolella Ukrainassa, ylisti niin ikään palkkasotilasjohtajaa.

– En ollut täysin samaa mieltä hänen kanssaan, mutta jos olisin tavannut hänet, olisin kätellyt häntä mieluusti, vierastaistelija sanoi AFP:lle.

– Hän sanoi monia asioita, joita ihmiset ajattelivat, mutta olivat liian pelokkaita sanomaan ääneen. Se on ongelma. Siksi monet kannattivat häntä.

42-vuotias Svetlana kuvaili viime juhannuksen tapahtumia pelottaviksi.

– Hän (Prigozhin) oli varmaan oikeassa joistain asioista. Mutta se oli väärin, että hän siirsi kesken erikoisoperaation (Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa) joukkoja Donin Rostoviin, Svetlana sanoi AFP:lle.

Lue myös:

    Uusimmat