Kommentti: Putinin puhdistus on alkanut – Shoigu selvisi vielä varoituslaukauksella

Puolustusministeri Shoigun on syytä olla sekä peloissaan että tyytyväinen, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Venäjän apulaispuolustusministeri Timur Ivanovilla oli eilen huono päivä. 

Ivanov pidätettiin ja pian kamerat välittivät kuvaa oikeudessa lasikopissa seisovasta poliitikosta. Lasikoppiin joutumisen jälkeen ura Venäjällä tuppaa olemaan ohi.

Virallinen syyte on lahjusten vastaanottaminen, joka taitaa Venäjän puolustusministeriössä olla pikemminkin tapa kuin poikkeus. Venäläislähteet epäilevät syytepinkan paisuvan lopulta maanpetokseen. 

Ivanov oli maineeltaan puolustusministeri Sergei Shoigun miehiä. Ivanovin pidätyksen onkin epäilty olevan tapa vähentää Shoigun vaikutusvaltaa ministeriössään.

Shoigun asema puolustusministeriössä lujittui Wagner-pamppu Jevgeni Prigozhinin juhannuskapinan jälkeen, mutta kultapoika hän ei enää ole. Siitä piti huolen epäonnistunut suurhyökkäys Ukrainaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tiivisti jotain olennaista nyky-Venäjästä Prigozhinin kuoltua: "Venäjällä ei tapahdu paljon sellaista, jonka takana ei olisi (presidentti Vladimir) Putin".

Jo Venäjän suurhyökkäyksen alkuvaiheessa kävi nopeasti selväksi, että armeijaan pesiytynyt järjestelmällinen korruptio kampitti Kremlin sotakonetta.

Sotaa pyörittävässä kenraalikunnassa muutoksia on tapahtunut, mutta julkiset pidätykset ovat olleet yksittäisiä panssarivaunumoottorivarkaita lukuun ottamatta vähissä.

Kremlistä on todettu, että presidentti Putin on tietoinen Ivanovin pidätyksestä. Ei ole kovin kaukaa haettu ajatus, että tietoinen on yksi tapa ilmaista se, että Putin määräsi pidätyksen.

Pidätyksessä on varoituslaukauksen makua. Ja hieroi Putin pidätystä yhdessä puolustusministeri Shoigun kanssa tai ei, oli varoituslaukaus suunnattu juuri Shoigun ministeriötä kohti.

Shoigun olisi syytä pelätä. Putinin lumevaalien jälkeinen puhdistus on alkanut ja siinä voi käydä hassusti pidempiaikaisellekin liittolaiselle. 

Jos Putin niin haluaa, tuottaa venäläinen kuulustelukulttuuri Ivanovin suuhun paljastuksia puolustusministeriön läpimädännäisyydestä.

Toisaalta Shoigun on syytä huokaista helpotuksesta. Lasikopissa on Ivanov, ei hän. 

Varoituslaukauksesta voi toipua.

Lue myös:

    Uusimmat